Παρασκευή, Δεκεμβρίου 18, 2015

Ανακοίνωση της «ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ στα ΓΙΑΝΝΕΝΑ» για τον προϋπολογισμό του Δήμου Ιωαννιτών για το έτος 2016



Γιάννενα, 17/12/2015

Μετά από το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, οι πολίτες των Ιωαννίνων δέχονται νέα επίθεση και επιβαρύνονται ακόμα περισσότερο οικονομικά, ενώ το δημόσιο συμφέρον σε αυτή την πόλη κινδυνεύει να καταστεί άγνωστη έκφραση.

Στην χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία ο δημοτικός προϋπολογισμός για το 2016, που κατέθεσε η Δημοτική Αρχή. Ένας  προϋπολογισμός φτώχειας και λιτότητας.
Για ακόμη μία φορά το βάρος της φορολογίας πέφτει στα πληττόμενα στρώματα της κοινωνίας (χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι, ΑμεΑ). Παράλληλα, ιδιαιτέρως χαμηλά θα είναι τα έσοδα από τη φορολογία των μεγάλων επιχειρηματικών μονάδων της περιοχής μας. Συνεχίζεται η «σκανδαλώδης» φορολόγηση των βιομηχανιών εμφιάλωσης νερού, που βγάζουν υπερκέρδη, με 3 τοις χιλίοις επί των πωλήσεών τους. Ουσιαστικά δεν υπήρχε και ούτε και υπάρχει κανένας έλεγχος του Δήμου όσον αφορά τις ποσότητες άντλησης νερού από τις βιομηχανίες εμφιάλωσης και δεν υπάρχει η πολιτική βούληση της Δημοτικής Αρχής και των κυρίαρχων δημοτικών παρατάξεων να συγκρουστούν με τα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Το πλαίσιο του οικονομικού προγραμματισμού του Δήμου Ιωαννιτών καθορίζεται κι αυτό από το γενικότερο πλαίσιο άσκησης οικονομικής πολιτικής (1ο, 2ο, 3ο Μνημόνιο, Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής κ.τ.λ.). Ειδικότερα, συνεχίζεται να υφίσταται η αυστηρή κατεύθυνση ώστε ο προϋπολογισμός να είναι ισοσκελισμένος ή πλεονασματικός σε αντιστοιχία με τα προβλεπόμενα για τον κρατικό προϋπολογισμό. Πρακτικά η κατεύθυνση που δίνεται είναι αυτή των μεγαλύτερων δυνατών περικοπών και της άσκησης φορομπηχτικής πολιτικής.
Και στον φετινό δημοτικό προϋπολογισμό του 2016 συνεχίζει να είναι κυρίαρχο το στοιχείο της δημοσιονομικής πειθαρχίας, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία απολύτως απόκλιση από τη λογική των ισοσκελισμένων και πλεονασματικών προϋπολογισμών. Επομένως, είναι ξεκάθαρο ότι η Τοπική Διοίκηση λειτουργεί ως μακρύ χέρι του κράτους και των αντιλαϊκών πολιτικών της Κυβέρνησης – Ε.Ε. – Δ.Ν.Τ.
Ουσιαστικά χωρίς την ανατροπή του πλαισίου που έχει διαμορφώσει ο «Καλλικράτης» και οι γενικότερες μνημονιακές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει και αυτή η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, οι προϋπολογισμοί αποτελούν μια τυπική διαδικασία συμμόρφωσης με τη γενικότερη δημοσιονομική πολιτική, χωρίς καμία σχέση και επαφή με τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.
Η Δημοτική Αρχή Μπέγκα (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ) και οι κυρίαρχες δημοτικές παρατάξεις {παράταξη Γκόντα (ΝΔ), παράταξη Μπαρτζώκα και παράταξη Νάτση (ΣΥΡΙΖΑ)} ακολουθώντας τον δρόμο της αντιλαϊκής πολιτικής και των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων έρχονται αντιμέτωπες με τις πραγματικές ανάγκες του γιαννιώτικου λαού. Η μόνη λύση είναι η λαϊκή πρωτοβουλία, ο συνεχής κοινωνικός έλεγχος των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και η αγωνιστική διεκδίκηση των προβλημάτων.
Παλεύουμε για:
·       Προϋπολογισμό για την εξυπηρέτηση των αναγκών των κατοίκων και όχι σύμφωνα με τις επιταγές του κεφαλαίου, των τραπεζών, των τοκογλύφων δανειστών, της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ.
·       Ανοιχτή διαχείριση των οικονομικών του Δήμου, διαρκής κοινωνικός έλεγχος, ανοιχτοί, δημόσιοι και ανακλητοί προϋπολογισμοί, ισολογισμοί και απολογισμοί.
·       Όχι στις αυξήσεις των δημοτικών τελών και φόρων. Να μην πληρώνουν δημοτικά τέλη οι άνεργοι, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι, οι  ΑμεΑ. Να μειωθούν δραστικά τα δημοτικά τέλη στους χαμηλόμισθους και στους χαμηλοσυνταξιούχους.
·       Αύξηση δημοτικών φόρων και τελών σε μεγάλες επιχειρήσεις και τράπεζες.
·       Όχι στις κατασχέσεις πρώτης κατοικίας, επανασυνδέσεις ρεύματος και νερού.
·       Επαναφορά του ύψους της χρηματοδότησης των ΚΑΠ που έχουν περικοπεί. Άμεση απόδοση από το κράτος στο Δήμο των χρωστούμενων πόρων.
·       Καμιά μείωση των κοινωνικών υπηρεσιών. Καμιά υποβάθμιση των σχολείων, των δημόσιων υπηρεσιών.
·       Λεφτά για τις κοινωνικές δαπάνες, για μισθούς και συντάξεις και τις λαϊκές ανάγκες σε παιδεία, υγεία, πρόνοια, υποδομές, πολιτισμό και αθλητισμό.
·       Να πάψει το νερό να είναι εμπόρευμα. Η διαχείριση του νερού και ο υδάτινος πλούτος ανήκουν σε όλους μας και όχι σε μια ομάδα επιχειρηματιών. Ουσιαστικός έλεγχος του Δήμου στις ποσότητες άντλησης νερού από τις βιομηχανίες εμφιάλωσης. Όχι στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΥΑΙ.
·       Να μην περάσει η διαχείριση και ο έλεγχος των απορριμμάτων σε επιχειρηματικά συμφέροντα. Ολοκληρωμένη διαχείριση – ανακύκλωση των απορριμμάτων.
·       Δημιουργία, αποκατάσταση και ολοκληρωμένη χωροθέτηση δημόσιων υποδομών αθλητισμού και αναψυχής.
·       Να μην πληρώσουν το χρέος του Δήμου οι κάτοικοι.
·       Άρνηση της όποιας επιτήρησης Ε.Ε. - Δ.Ν.Τ. - Ε.Κ.Τ. Να διαγραφεί το δημόσιο χρέος. Να πληρώσουν οι τράπεζες και το κεφάλαιο την κρίση και όχι ο λαός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: