Σάββατο, Σεπτεμβρίου 05, 2015

Πολιτισμός με το ζύγι δεν γίνεται!

Γιάννενα, 31/08/2015

Το «όραμα» της δημοτικής αρχής και της συντριπτικής πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου για την «Πολιτιστική Πρωτεύουσα» μετατρέπεται σε ένα προσωπικό στοίχημα για τους κρατούντες και σε έναν εφιάλτη για τους πολίτες.

Η αμφιβόλου αισθητικής και σκοπιμότητας στόχευση για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα ερμηνεύεται από όλες τις σχετικές δηλώσεις: Στόχος δεν είναι ο πολιτισμός και η ανάπτυξή του, αλλά η μετατροπή της πόλης σε «τουριστικό προορισμό». Η Δημοτική Αρχή και οι συμπορευόμενοι μαζί της, ακόμα και η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, είναι και πάλι οδηγοί και δέσμιοι του άρματος μιας «μεγάλης ιδέας» όπως ήταν και οι καταστροφικοί Ολυμπιακοί Αγώνες, σε πολύ μικρότερη βέβαια κλίμακα.
Όπως και τότε δεν ήταν σκοπός ο αθλητισμός και η διάδοσή του αλλά ο πλουτισμός των ήδη πλούσιων και η «προσέλκυση επισκεπτών», έτσι και τώρα σκοπός δεν είναι ο πολιτισμός αλλά να γίνουμε «τουριστικός προορισμός».
Γι’ αυτό και ο δήμαρχος επιμένει να εξαγγέλλει ημερήσιες διαταγές σαν στρατοπεδάρχης που περιμένει ταξιαρχική επιθεώρηση. Πριν από λίγες μέρες ανακοίνωσε μέχρι και μέτρα καταστολής για τις αφισοκολλήσεις, ακόμα και από σημεία όπου ο Δήμος δεν έχει δικαιοδοσία. Ίσως θα πρέπει να ανατρέξει στην ιστορία για να τρομάξει με το ποιοι, τελευταία φορά, έκαναν εξαγγελίες «υπεράσπισης της δημόσιας αισθητικής» και τι αποτελέσματα είχαν.
Η δημόσια αισθητική κατακτιέται και όχι με τον τρόπο της Δημοτικής Αρχής που μοιάζει πλέον με περιοδεύουσα μικροεργολαβία που διορθώνει πεζοδρόμια, ενώ ολόκληρες γειτονιές ακόμα δεν έχουν τα στοιχειώδη, η ΟΑΣΗ παραμένει γιαπί. Την ίδια ώρα περιστέλλει το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης, είτε απαγορεύοντας τις ελεύθερες εκδηλώσεις στο θεατράκι της Σκάλας με φτηνές δικαιολογίες, ενώ στην πραγματικότητα ικανοποιεί τα αιτήματα των καταστηματαρχών της περιοχής που αντιλαμβάνονται τη διασκέδαση μόνο στα όρια των μαγαζιών τους, είτε ακυρώνοντας την τελευταία στιγμή εκδηλώσεις όπως το Ioannina Street Theater, στους διοργανωτές του οποίου χρωστάει ακόμα χρήματα από τα προηγούμενα Χριστούγεννα! Παράλληλα, η ηγεσία του Πνευματικού Κέντρου μοιράζει εκδηλώσεις, χώρους και χρήμα όπου θεωρεί η ίδια σκόπιμο, αποκλείοντας ένα μεγάλο κομμάτι των καλλιτεχνών της πόλης και καταστρέφοντας ακόμα και ποιοτικές εκδηλώσεις που η ίδια διοργανώνει. Το Jazz Festival, παρά τις πολύ καλές εκδηλώσεις και συναυλίες και τους εξαιρετικούς μουσικούς, δεν «ανοίχτηκε» ποτέ στους μουσικούς της πόλης και με αποκλειστική ευθύνη του Πνευματικού Κέντρου, είχε ελάχιστο κόσμο.

Το πολιτιστικό κεφάλαιο, στο λεξιλόγιο της Δημοτικής Αρχής, δεν είναι παρά ένας τρόπος να αυξηθούν οι τουρίστες και τα έσοδα. Πλανώνται πλάνην οικτράν όμως, γιατί το «δήθεν», τις καμπάνιες τύπου και αισθητικής μεσημεριανής εκπομπής και την υπερβολική προβολή προσώπων, δεν την αγάπησε κανείς.
Αντί να δαπανώνται χρήματα για μεγαλοϊδεατισμούς που αποσκοπούν μόνο σε ένα αμφίβολο για τους πολίτες κέρδος, αντί να παραχωρούνται μαζικά ελεύθεροι χώροι για εμπορική χρήση από ιδιώτες και να κλείνουν άλλοι κατ’ απαίτηση ιδιωτών, θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε ένα σχέδιο που θα προάγει την ελεύθερη πολιτιστική έκφραση και θα στεγάζει κάθε δημιουργική τάση στην πόλη.


ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στα ΓΙΑΝΝΕΝΑ

για την αντικαπιταλιστική ανατροπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: