Σάββατο, Απριλίου 17, 2010

Να πάρουν την υπόθεση στα χεριά τους οι πολίτες

Ανακοίνωση της ΔΡΑΣΥ για τα τραπεζοκαθίσματα στην Γαριβάλδη
garivaldh2 
Ανακοίνωση με αφορμή τα όσα έχουν διαδραματιστεί τον τελευταίο καιρό στην οδό Γαριβάλδη εξέδωσε η Δημοτική Ριζοσπαστική Αριστερή Συσπείρωση (ΔΡΑΣΥ), στην οποία καλεί τους πολίτες να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να μην επιτρέπουν ούτε στη Δημοτική Αρχή αλλά ούτε και στους καταστηματάρχες να τους εμπαίζουν μιλώντας για νομιμότητα. Ταυτόχρονα ζητούν να φύγουν αμέσως τα τραπεζοκαθίσματα από την συγκριμένη οδό αλλά και από οποιονδήποτε άλλο δημόσιο και ελεύθερο χώρο.

Ολόκληρη η ανακοίνωσή έχει ως εξής:

«Σε ασύστολα ψέματα και ανασκευή της αλήθειας επιδίδονται οι καταστηματάρχες της Γαριβάλδη και ο δήμαρχος. Τώρα τελευταία έχουν ανακαλύψει και τη «μέθοδο των υπογραφών» για να υποστηρίζουν κάθε παρανομία σε βάρος των δημόσιων χώρων και των πολιτών.
Ο δήμαρχος βγάζει από το τσεπάκι του υπογραφές δικών του εργαζόμενων για να επιτεθεί κατά του συλλόγου εργαζόμενων και του εκλεγμένου προεδρείου του, τώρα οι καταστηματάρχες (ή μήπως είναι μόνο ένας-δυο;) της Γαριβάλδη ως δια μαγείας χρησιμοποιούν τα ίδια επιχειρήματα με τον κ. Γκόντα για να μας πείσουν ότι το χάλι με τα τραπεζοκαθίσματα που καταλαμβάνουν το πάρκο Κατσάρη είναι νόμιμο.
Λένε ότι μάζεψαν «375 υπογραφές». Αν υπολογιστεί ότι οι μαγαζάτορες είναι περί τους 30 και άλλοι 100 είναι οι εργαζόμενοι, τότε μένουν πάνω από 200 περιπτώσεις που πρέπει να ελέγξει άμεσα το ΙΚΑ και η Επιθεώρηση Εργασίας, γιατί φαίνεται ότι κάποιος δεν ασφαλίζει τους υπαλλήλους του. Μήπως και σε αυτή την περίπτωση θα κλαφτούν για «την κρίση» και θα υποστηρίξουν «ότι βγάζουν το ψωμί τους»;
Πρέπει να τελειώνουμε με το παρακράτος που κυβερνά αυτή την πόλη. Δήμος και αντιπολίτευση δεν μπορούν να το αντιμετωπίσουν, είτε γιατί κατά διαστήματα έχουν συμμαχήσει μαζί του, είτε γιατί παραμένουν ευνουχισμένοι από τις κομματικές τους ταυτότητες , τα κοντά ποδάρια της πολιτικής τους πρακτικής και των στρατηγικών τους επιλογών. Το μοντέλο ανάπτυξης που ονειρεύονται για το Δήμο σε τι διαφέρει από αυτό της ανάπτυξης ίσον τραπεζοκαθίσματα και καφέ-μπαρ παντού; Με κακοπληρωμένα και ανασφάλιστα γκαρσόνια και εργαζόμενους λάστιχο; Με την οικονομία/ κοινωνία της αγοράς να επιβάλει παντού τους νόμους και την λογική της;
Μόνη λύση είναι να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους οι πολίτες. Δεν μπορεί πλέον να μας κοροϊδεύει κανείς περί δήθεν «νομιμότητας» όταν τα τραπεζάκια έχουν εξαπλωθεί στα δρομάκια του πάρκου. Δεν μπορεί να καταφεύγει κανείς σε αστεία επιχειρήματα ότι «δημιουργεί θέσεις εργασίας» όταν πληρώνει όποτε θυμάται και δεν ασφαλίζει τους εργαζόμενούς του. Δεν μπορεί να υποστηρίζει κανείς ότι αυτό το έκτρωμα που έφτιαξε ο δήμαρχος δίπλα στη λίμνη είναι «ανάπτυξη».
Να φύγουν τώρα τα τραπεζοκαθίσματα από το πάρκο Κατσάρη και να απαγορευτούν και στην προέκτασή του. Να καταστραφούν άμεσα οι σταθερές κατασκευές στην πλατεία Μαβίλη, μπροστά στη Σκάλα, μπροστά στις καφετέριες της Δωδώνης και σε οποιονδήποτε άλλο δημόσιο και ελεύθερο χώρο εμφανιστούν. Να κάνει ελέγχους η επιθεώρηση εργασίας και το ΙΚΑ σε όλα τα καταστήματα εστίασης της πόλης και να τιμωρηθούν άμεσα όσοι δεν ασφαλίζουν και δεν πληρώνουν κανονικά τους υπαλλήλους τους».