Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 28, 2006

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ (ΔΡΑΣΥ)

Εδώ και αρκετό καιρό οι εργαζόμενοι στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς βρίσκονται σε κινητοποιήσεις διεκδικώντας κάτι που στις μέρες μας δεν θεωρείται και πολύ αυτονόητο. Αγωνίζονται για μια αξιοπρεπή, μόνιμη, εργασία έτσι ώστε να ζουν απο ένα μισθό.
Διεκδικούν ένα πριμ που και η ίδια δημοτική αρχή αναγνωρίζει ότι το δικαιούνται. Διεκδικούν να δουλεύουν οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί με μόνιμο προσωπικό και οικονομική ενίσχυση από το κράτος, να καταργηθούν τα τροφεία, να διασφαλισθεί η αναλογία παιδιών και προσωπικού και να καταβληθούν τα 500.000 ευρώ που παρακρατήθηκαν από το Δήμο Ιωαννιτών από τις κρατικές επιχορηγήσεις, για την βελτίωση των συνθηκών στις υφιστάμενες δομές.
Οι αγωνιζόμενοι εκπαιδευτικοί βρίσκουν απέναντι τους το κυρίαρχο μπλοκ εξουσίας, την ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, που «πάσαρε» τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς στην τοπική αυτοδιοίκηση, δίχως ανάλογη κρατική ενίσχυση, με αποτέλεσμα το οικονομικό κόστος να περνάει στους γονείς που πληρώνουν, τροφεία. Έχουν απέναντι τους μια δόλια δημοτική αρχή, που αφού πρώτα τους κτύπησε φιλικά την πλάτη «στηρίζοντας» τον δίκαιο αγώνα τους, τώρα τους απειλεί. Έχουν τέλος ενάντια τους και την κεντροαριστερή αντιπολίτευση που, επί της ουσίας, στηρίζει τις επιλογές της ΝΔ- ΠΑΣΟΚ-Γκόντα.
Είναι καθήκον του κινήματος των μαχόμενων πολιτών, να στηρίξουν ολόπλευρα τον αγώνα των εργαζόμενων στους παιδικούς σταθμούς.
Ο αγώνας για αξιοπρεπή εργασία, μόνιμες προσλήψεις στο κοινωνικό τομέα, ο αγώνας για κρατική επιχορήγηση στην υγεία, την παιδεία είναι και δική μας υπόθεση.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΑΓΩΝΑΣ.

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 27, 2006

ΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ



ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Με αφορμή το σκάνδαλο των γαλάζιων κουμπάρων της επιτροπής ανταγωνισμού και της ΜΕΒΓΑΛ βγήκε στην επιφάνεια το καρτέλ του γάλακτος μεταξύ των μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου καταδεικνύοντάς τους: α) να εκβιάζουν από κοινού τους παραγωγούς γάλακτος για μειωμένες τιμές στο γάλα και β) να καθορίζουν προς τα πάνω τις τιμές στα ράφια του τελικού προϊόντος!!!
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι παραγωγοί γίνονται πιο φτωχοί, οι καταναλωτές πληρώνουν το πιο ακριβό γάλα στην Ευρώπη και οι πολυεθνικές του χώρου γίνονται πλουσιότερες σε βάρος των παραγωγών, των εργαζόμενων και των καταναλωτών. Γεγονός που αποδεικνύει και την ουτοπία της θεωρίας του ανταγωνισμού που θα προσφέρει φτηνά προϊόντα στους καταναλωτές, αλλά και τον πραγματικό ρόλο της οικονομίας της αγοράς, που κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους με την έμμεση ή άμεση βοήθεια του κράτους.
Αυτό που δεν έγινε ιδιαίτερα γνωστό και μας ενδιαφέρει τοπικά είναι ο ρόλος των κρατικοσυνεταιριστικών επιχειρήσεων όπως είναι η ΔΩΔΩΝΗ στην περιοχή μας. Σύμφωνα και με τα ΜΜΕ στην Ήπειρο οι παραγωγοί αγελαδινού πληρώνονται 0,41€ το λίτρο σε σχέση με τα περίπου 0,32€ στην υπόλοιπη Ελλάδα και με τάσεις μείωσης. Αντίστοιχα στο πρόβειο γάλα η ΔΩΔΩΝΗ έδινε 1,01€ το λίτρο το 2005 και δίνει 0,99€ μαζί με το πριμ το 2006, σε σχέση με το 0,88€ περίπου στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ένα γεγονός που αναδεικνύει τον θετικό ρόλο των συνεταιρισμών, υπέρ των παραγωγών, των εργαζόμενων και των καταναλωτών. Γι’ αυτό άλλωστε από τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου τα προηγούμενα 20 χρόνια οι συνεταιρισμοί απαξιώθηκαν με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στην πτώχευση και στο κλείσιμο ή στην ιδιωτικοποίηση π.χ. τελευταίο παράδειγμα η ΑΓΝΟ. Να σημειώσουμε επίσης πως με βάση χθεσινό δημοσίευμα του τοπικού Τύπου κάθε χρόνο στην Ελλάδα εισάγονται 770.000 τόνοι γάλακτος που από τους οποίους οι 550.000 εμφανίζονται σαν νωπό και 220.000 τόνοι για γιαούρτια… και 700000 τόνοι γάλακτος εισάγονται σε παγοκολόνες επίσης για γιαούρτια!
Η συγκεκριμένη λειτουργία της ΔΩΔΩΝΗΣ, που υποστηρίζει τις τιμές των παραγωγών, την ποιότητα του προϊόντος και την τιμή του γάλακτος, είναι που την κάνει στόχο στις επιδιώξεις των πολυεθνικών (ΔΕΛΤΑ, ΦΑΓΕ… κτλ), καθώς και αντικείμενο απαξίας διάφορων τηλεοπτικών εκπομπών.
Φυσικά και αυτές οι τιμές που δίνει η ΔΩΔΩΝΗ είναι κάτω από τις σύγχρονες ανάγκες των παραγωγών, ενώ είναι απαραίτητο να δουλεύει η ΔΩΔΩΝΗ με μόνιμο, στην πλειοψηφία του, προσωπικό και όχι εποχιακό που αναπαράγει τον κατακερματισμό των εργαζόμενων.
Ζώντας όμως σε ένα παγκοσμιοποιημένο καπιταλισμό όπου οι πολυεθνικές και η ΕΕ καθορίζουν τιμές και συμπεριφορές, ο κοινωνικός χαρακτήρας των συνεταιρισμών είναι ουτοπία, όπως και το να ηγεμονεύσει η κρατικοσυνεταιριστική ΔΩΔΩΝΗ!
Είναι άμεση η αναγκαιότητα δημιουργίας ενός πολύμορφου πολιτικοκοινωνικού κινήματος μικρών και μεσαίων κτηνοτρόφων, εργαζόμενων, καταναλωτών σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, που θα αγωνίζεται για την ενίσχυση και την ισχυροποίηση του συνεταιριστικού κινήματος διοικούμενου από τους ίδιους τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς και όχι από τους γραφειοκράτες, τους πολιτικάντηδες και τους καπιταλίστες της υπαίθρου. Για την δημιουργία ενός δικτύου καταναλωτικών και εργατικών συνεταιρισμών που θα παρεμβαίνει στο δίκτυο της διανομής των προϊόντων. Ένα κίνημα που θα εγγυάται ένα μίνιμουμ πλαίσιο έτσι ώστε να μπαίνουν μπροστά οι ανάγκες και τα δικαιώματα των κτηνοτρόφων, των αγροτών, των εργαζόμενων και των καταναλωτών.
Όσο αφορά την ΔΩΔΩΝΗ η Νομαρχιακή Ριζοσπαστική Αριστερή Συσπείρωση θα αγωνιστεί άμεσα για:
*να παραμείνει η ΔΩΔΩΝΗ κρατικοσυνεταιριστική και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο εάν δεν ιδιωτικοποιηθεί η ΑΤΕ.
*να αυξηθούν οι τιμές που δίνονται στους παραγωγούς και να γίνουν μόνιμες προσλήψεις στην εταιρία
*να πληρώνονται το ίδιο μόνιμοι και εποχιακοί
*να ελεγχθεί το κύκλωμα των ζωοτροφών με την συνεργασία της εταιρίας και των συνεταιρισμών για να προσφέρονται φτηνές και σωστές ζωοτροφές στους παραγωγούς και να μην υπάρχει ο κίνδυνος να προωθούνται μεταλλαγμένα.

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 26, 2006

ΚΑΤΩ Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ



ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ


Οι «ήρωες» του Πολύδωρα και της ΝΔ, αυτά τα «αγνά παιδιά» του λαού, τα ΜΑΤ, έκαναν πάλι το θαύμα τους καταστέλλοντας βάναυσα την ειρηνική πανεκπαιδευτική πορεία, προχωρώντας στην σύλληψη 9 διαδηλωτών.
Οι ένοπλοι των ΜΑΤ, δίχως καμία αφορμή κτύπησαν με δακρυγόνα την πορεία, κάτι που απαγορεύεται, την έσπασαν στα δυο, κύκλωσαν ένα κομμάτι της, κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο για τις ανθρώπινες ζωές, με στόχο τις μαζικές συλλήψεις. Ένα γεγονός που μας θυμίζει την δράση των δυνάμεων καταστολής στο δικό μας ΞΕΝΙΑ.
Το κτύπημα των ΜΑΤ αποτελεί συνειδητή πολιτική πράξη της κυβέρνησης της λιτότητας και των ιδιωτικοποιήσεων με στόχο να τρομοκρατήσει τα κοινωνικά στρώματα που βγαίνουν στο δρόμο διεκδικώντας το δίκιο τους .
Η κυβέρνηση της ΝΔ θυμίζοντας την καταγωγή της κτύπησε την ειρηνική πανεκπαιδευτική πορεία για να τιμωρήσει το κίνημα της νεολαίας και των φοιτητών που την οδήγησαν στην πρώτη ήττα της με το νομοσχέδιο για την παιδεία, δηλώνοντας με αυτό τον τρόπο προς όλες τις πλευρές πως αυτή την φορά δεν πρόκειται να υποχωρήσει και με όλα τα μέσα θα προχωρήσει στις νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι αναγκαιότητα η οργάνωση της αυτοάμυνας των μαζικών κοινωνικών κινημάτων απέναντι στην κρατική και παρακρατική βία.
Είναι αναγκαιότητα η καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής και των αντιπροσώπων της στην τοπική αυτοδιοίκηση. Πολιτικής βαθιά αντιλαϊκής και αντιδημοκρατικής. Καταδίκη της κυβέρνησης των υποκλοπών και της ρεμούλας, των «Γκόντηδων», των «Μήτσηδων», και των «κουμπάρων».
Είναι αναγκαιότητα το μαύρισμα των δυνάμεων της κεντροαριστεράς. Είναι αυτές που με την νεοφιλελεύθερη πολιτική τους έστρωσαν το δρόμο στην ρεβανσιστική Δεξιά. Η ΝΔ και τα όργανά της σε Δήμο και Νομαρχία δεν κάνει τίποτε άλλο από το να ολοκληρώνει το γκρέμισμα των εργατικών - κοινωνικών - δημοκρατικών δικαιωμάτων μας που άρχισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μέσω και των τοπικών αρχόντων εδώ και μια 15-ετια.
Είναι τέλος αναγκαιότητα η ενίσχυση των δυνάμεων της ριζοσπαστικής και κινηματικής αριστεράς. Της αριστεράς που δεν συμβιβάζεται, δεν υποτάσσεται, συγκρούεται με τα μεγάλα συμφέροντα, με τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου, με τα ντόπια αφεντικά, οργανώνοντας την λαϊκή αντίσταση. Τις δυναμεις της ΔΡΑΣΥ και της ΝΟΡΑΣΥ.

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 22, 2006

ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ



Υποψήφιος Δήμαρχος
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΚΟΠΟΥΛΗΣ-Ιατρός καρδιολόγος



ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΙΩΑΝΝΑ
Υπάλληλος ΙΚΑ

ΑΡΓΥΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Υπάλληλος Γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη

ΒΛΑΧΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ
Πανεπιστημιακός υπάλληλος

ΓΚΡΕΜΟΣ ΚΩΣΤΑΣ
Οικοδόμος

ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΠΕΤΡΟΣ
Μεταπτυχιακός

ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΘΑΝΑΣΗΣ
Ηλ/γος Μηχ/γος Μηχανικός

ΗΛΙΑ ΑΡΤΕΜΙΑ
Πανεπιστημιακός υπάλληλος

ΗΛΙΑΣ ΝΙΚΟΣ
Αργυροχόος

ΚΑΜΠΑΝΟΣ ΘΕΜΗΣ
Καθηγητής Πανεπιστήμιου

ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗ ΒΑΣΩ
Δασκάλα

ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ ΘΕΟΔΩΡΑ
Ιδιωτική υπάλληλος

ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
Τεχνικός ορθοπεδικός

ΚΙΤΣΩΝΑΣ ΜΙΧΑΗΛ
Καθηγητής

ΚΟΥΤΛΗΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ
Συνταξιούχος Αντιστασιακός

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Γεωπόνος Αντιστασιακός

ΛΟΥΚΑΣ ΝΙΚΗΤΑΣ
Ηλεκτρολόγος τεχνολόγος

ΛΩΛΗ ΔΗΜΗΤΡΑ
Συνταξιούχος Αντιστασιακός

ΜΑΒΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Συνταξιούχος Αντιστασιακός

ΜΑΓΚΟΥ ΛΟΥΪΖΑ
Προγραμματίστρια ιδ. υπάλληλος

ΜΑΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
Οικονομολόγος

ΜΠΟΤΣΑΡΗ ΕΛΕΝΗ
Οικοκυρά

ΜΠΟΥΓΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
Εργαζόμενος ΔΕΥΑΙ

ΜΠΟΥΚΟΒΑΛΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
Εργαζόμενος φοιτητής

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ
Οικοδόμος

ΠΑΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Οδοντίατρος

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΘΕΟΔΟΥΛΗ
Φροντιστής παιδιών με ειδικές ανάγκες

ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΚΩΣΤΑΣ
Βιομηχανικός εργάτης

ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΧΡΥΣΑΥΓΗ
Πανεπιστημιακός υπάλληλος

ΠΕΠΟΝΗ ΕΙΡΗΝΗ
Οικονομολόγος

ΠΕΤΡΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
Άνεργη

ΡΙΖΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ
Πανεπιστημιακός υπάλληλος

ΣΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ
Ιδιωτική υπάλληλος

ΣΤΑΧΟΥΛΗΣ ΣΠΥΡΟΣ
Οδοντίατρος

ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
Οδοντίατρος

ΤΖΟΥΜΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ
Καθηγητής μέσης εκπαίδευσης

ΤΖΩΡΤΖΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ
Εμπορικός Αντιπρόσωπος

ΤΣΑΛΙΟΣ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΗΣ
Φοιτητής

ΧΡΗΣΤΟΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΣΤΑΣ
Βοηθός λογιστή

ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ
Βιοτέχνης

ΧΡΙΣΤΟΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ
Νοσηλευτής

ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ



Υποψήφιος Νομάρχης
Κωνσταντίνος Λούκας- Δασολόγος – Γεωπόνος




1 Αναστασίου Δημήτριος Υπάλληλος ΔΕΥΑΙ

2 Αξιούργου Ματίνα
Καθηγήτρια

3 Ασπρούδη Κατερίνα Μεταπτυχιακός,
Ιδιωτική Υπάλληλος

4 Βενετίκος Κωνσταντίνος
Αγρότης

5 Γαλατάς Ζώης
Δημοτικός Υπάλληλος

6 Γεωργάκη Χρυσούλα
Καθηγήτρια

7 Γεωργάρας Γεώργιος
Νοσηλευτής

8 Γιώτης Βασίλειος,
Αργυροχόος

9 Διαμαντή Αικατερίνη-Ρένα
Πανεπιστημιακός, Μαθηματικός

10 Ζαχαράκης Δημήτριος
Τραπεζοϋπάλληλος

11 Ζήκος Νικόλαος
Πανεπιστημιακός Υπάλληλος

12 Ζιώγος Χριστόδουλος
Αγρότης

13 Ηλίας Λεωνίδας
Ιδιωτικός Υπάλληλος

14 Καραφέρης Γεώργιος
Κτηνοτρόφος

15 Κατσικούμπας Λάμπρος
Συνταξιούχος

16 Κεφαλληνού Νατάσσα
Μεταπτυχιακός, Ιδιωτική Υπάλληλος

17 Κούργιας Κώστας
Αργυροχόος

18 Κράνος Ελευθέριος
Αγρότης

19 Λούκας Άγγελος
Δημόσιος Υπάλληλος

20 Μαυρομάτης Παναγιώτης
Μεταπτυχιακός Φοιτητής

21 Μπέγκα Αλεξάνδρα - Άλεξ
Αρχιτέκτων

22 Μπίστας Ευάγγελος
Κτηνοτρόφος

23 Μπουκουβάλα Αθηνά
Αγρότισσα

24 Μπούρτζου Γεωργία
Λογίστρια

25 Μωραΐτη Δημήτριος
Οικοδόμος

26 Ντανάκα Φωτεινή
Οικιακά

27 Παπαθανασίου Αγαθοκλής
Αργυροχόος

28 Παπάς Ιωάννης
Ιδιωτικός Υπάλληλος

29 Πατσούρα Μαρία
Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων

30 Πολύμερος Κωνσταντίνος
Εργοδηγός

31 Σδράλαγκας Σταύρος
Φαρμακοποιός

32 Τάσσης Τηλέμαχος
Οικοδόμος

33 Τάτσης Παντελής
Δάσκαλος

34 Τραχανά Μελπομένη- Μένη
Λογίστρια

35 Τόλη Μαρία
Καθηγήτρια

36 Χαρισιάδης Σπύρος
Συνταξιούχος Δάσκαλος

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 18, 2006

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΦΑΡΙΣΑΪΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Για το ζήτημα της απόφασης του κ. Σ. Εργολάβου να συμπλεύσει ανοικτά με το Ν. Γκόντα έχουμε να σχολιάσουμε τα εξής:

1)Δεν μας εκπλήσσει η απόφαση του κ. Σ. Εργολάβου να στηρίξει ανοικτά τον Ν. Γκόντα, γιατί γνωρίζουμε καλά την σημαντική και εκτεταμένη στήριξή που έδωσε από την θέση του δημοτικού συμβούλου στην δημαρχιακή αρχή τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Η απόφαση του να στηρίξει ανοικτά τον Δήμαρχο των ιδιωτικοποιήσεων, της τρομοκρατίας και του εμπαιγμού των ανέργων και απασχολήσιμων είναι ασφαλώς δική του υπόθεση, δεν παύει όμως να αποτελεί την θλιβερή κατάληξη μιας πολιτικής τροχιάς που από τον κεντρώο δημοκρατικό χώρο και συγγραφέα του βιβλίου των ηρωικών εκτελεσμένων της δίκης Πρίντζου, κατέπεσε στην ακροδεξιά της σύγχρονης βαρβαρότητας.

2)Σαν δικαιολογία για την στράτευσή του με την παράταξη του Ν. Γκόντα, που στηρίζεται από την ΝΔ και τον ΛΑΟΣ, προβάλει το ζήτημα των κληροδοτημάτων, διεκδικώντας να περάσουν τα κληροδοτήματα, χωρίς κανέναν θεσμοθετημένο λαϊκό έλεγχο, στην διαχείριση της εκάστοτε δημαρχιακής αρχής. Δηλαδή να περάσουν τα κληροδοτήματα στα χέρια όσων ανυπομονούν να τα ξεπουλήσουν στα γρήγορα και όσο, όσο στα μεγάλα συμφέροντα όπως έγινε με την πλατεία, την Όαση και το Ξενία!! Ας είμαστε λίγο σοβαροί και πολιτικά σκεπτόμενοι. Τα κληροδοτήματα είναι συσσωρευμένη υπεράξια από την εργασία των ανθρώπων του μόχθου, είναι κοινωνικός πλούτος που πρέπει να τεθεί κάτω από δημόσιο-λαϊκό έλεγχο μέσα από λαϊκές-εργατικές συνελεύσεις από τους ίδιους τους εργαζόμενους και όχι να παραδοθεί στην διάθεση της κάθε, κατά περίπτωση, δημοτικής αρχής.
Όπως γράφουμε στην διακήρυξη μας: «Η εκκλησιαστική περιούσια και τα κληροδοτήματα να μεταβιβαστούν στο Δήμο και να ελέγχονται απευθείας από τους πολίτες, μέσω των συνοικιακών συμβουλίων και των άλλων μορφών λαϊκής αυτοοργάνωσης που θα δημιουργηθούν. Απαγόρευση πώλησης, ενοικίασης και μεταβίβασης των κληροδοτημάτων».
Στην πραγματικότητα η πολιτική αντιπαράθεση για τα κληροδοτήματα, που πεισματικά χρόνια τώρα διεξάγεται, δεν έχει να κάνει τίποτε με την προάσπιση των λαϊκών-εργατικών συμφερόντων αλλα είναι μια κόντρα εντός των τειχών της οικονομικής και θρησκευτικής ολιγαρχίας για το ξεπουπούλιασμα της τεράστιας περιουσίας των κληροδοτημάτων. Αυτό φυσικά ούτε δικαιολογεί ούτε δικαιώνει την υπάρχουσα κατάσταση με τα κληροδοτήματα που πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει από ένα κοινωνικό και πολιτικό κίνημα των εργαζομένων που θα αξιοποιήσει προς όφελος του λαού την περιουσία των ευεργετών που ο ανθρώπινος μόχθος παράγει.

3)Τέλος, πρέπει να αναγνωρίσουμε πως οι πολιτικές συνεργασίας που αβασάνιστα και συγκαιριακά συνάπτει η αριστερά, σε πολλές των περιπτώσεων, αποβαίνουν οδυνηρές για τον λαό, την πολιτική φιλοσοφία της αριστεράς και το εργατικό κίνημα. Και στην δοσμένη περίπτωση για την συγκεκριμένη συνεργασία με το κ. Εργολάβο πρέπει να πούμε πως το ΚΚΕ φέρει ευθύνες, πρώτα γιατί οδηγήθηκε σε μια χύμα πολιτική σχέση μαζί του, τον ανέδειξε επικεφαλή αριστερής παράταξης, στην συνέχεια τον εξέλεξε δημοτικό σύμβουλο και κάτι χειρότερο ανέχθηκε, για μια ολόκληρη τετραετία, να συμπλέει σε πολλές περιπτώσεις με την Γκόντια δημοτική αρχή, χωρίς να κάνει κάτι που θα ανέκοπτε το μέγα αυτό πολιτικό ολίσθημα της αγωνιστικής δημοτικής κίνησης (ΑΔΗΚ). Τέλος μην αξιολογώντας ορθά και έγκαιρα αυτή την πολιτική σχέση, εκτίμησε ως θετική την τετραετή δημοτική του συνεργασία με τον κ. Εργολάβο.
Ιστορικά η πολιτική των συνεργασιών υπήρξε το μέγα πρόβλημα, η λυδία λίθος του παγκόσμιου εργατικού κινήματος, γι’ αυτό και επιβάλλεται η κορυφαία αυτή πολιτική πράξη να αντιμετωπίζεται με επαρκή ιδεολογική γνώση, πολιτική περίσκεψη και ταξικό κοινωνικό ρεαλισμό.
Η πολιτική συνεργασιών της αριστεράς πρέπει να στοχεύει στην οικοδόμηση ενός παλλαϊκού μαχητικού μετώπου, ικανού να ανατρέψει το κεφαλαιοκρατικό σύστημα της οικονομικής εκμετάλλευσης και της ηθικής διαφθοράς.
Ανεξάρτητα από την μικρότερη, των προθέσεων της ριζοσπαστικής αριστεράς, έκταση αγωνιστικής σύμπραξης που επιτεύχθηκε στο νομό μας, για δήμους και νομαρχία (ΔΡΑΣΥ-ΝΟΡΑΣΥ), εκτιμούμε πως η ενωτική διεργασία που είναι σε δυναμική εξελεγκτική πορεία, βρίσκεται σε καλό δρόμο και φιλοδοξούμε, η πολύτιμη αυτή πολιτική ύλη να αποτελέσει γόνιμο πρόπλασμα μιας μελλοντικής δυναμικής ενωτικής προοπτικής του επαναστατικού αριστερού κινήματος στην τοπική μας κοινωνία.

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 14, 2006

το ΞΕΝΙΑ στους ΓΙΑΝΝΙΩΤΕΣ


ΑΛΕΞ ΜΠΕΓΚΑ – ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΔΡΑΣΥ-ΝΟΡΑΣΥ 12/9/06

Η εκχώρηση του Ξενία από το δήμο Ιωαννιτων στο επιχειρηματικό όμιλο Αριάδνη κράτησε δυο χρόνια και υπήρξε επεισοδιακή. Στην τελετή των εγκαινίων του νέου ξενοδοχείου επαληθεύτηκε ο ισχυρισμός μας περί εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων απο την δημοτική αρχή. Εκδηλώθηκε μάλιστα και το άνοιγμα της όρεξης τους, με τις ευχές του προέδρου του ομίλου για επανεκλογή του νυν Δημάρχου.

Η ωμή παραβίαση των πολιτικών ηθών από τα επιχειρηματικά συμφέροντα δικαίωσε για μια ακόμη φορά την κινηματική μας αντίδραση στο νεοφιλελεύθερο ρεσιτάλ ιδιωτικοποιήσεων δημοτικών επιχειρήσεων , αντίδραση που ποινικοποιήθηκε από τον επιχειρηματικό όμιλο αφού πολλάκις χαρακτηρίστηκε από την δημοτική Αρχή ως οπισθοδρομική , αντιαναπτυξιακή , αντεργατική.

Το Δημοτικό και Αριστερό τμήμα της Ριζοσπαστικής Αριστερής Συσπείρωσης επ’ευκαιρία του νέου επεισοδίου της υπόθεσης του Ξενία αντιπαρατιθέμενα στο Δήμο “manager” που οδήγησε στην εκχώρηση στο ιδιωτικό κεφάλαιο δημόσιων χώρων και δημοτικών επιχειρήσεων και προωθώντας την δημοτική διοίκηση με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων και των πολιτών τονίζει τα εξής:
1. Στα πλαίσια μιας παγκοσμιοποιημένης οικονομίας η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται με ιδιωτικές τουριστικές επενδύσεις αμφιβόλου μέλλοντος, ελλείψει γενικότερου σχεδιασμού . Η Τ.Α οφείλει να συμπαραταχθεί με το εργατικό κίνημα για άμεση εφαρμογή του 35ωρου ως βασικού μοχλού καταπολέμησης της ανεργίας αλλα και :
i. Για σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων
ii. Για την προάσπιση και βελτίωση των εργασιακών σχέσεων
iii. Για την επέκταση του δημόσιου τομέα με δημιουργία θέσεων εργασίας σε τομείς κοινωνικής σημασίας όπως: προστασίας περιβάλλοντος, παιδεία, υγεία , πολιτισμός

2. Θα αγωνιστούμε ώστε το Ξενία να παραμείνει δημόσιος ελεύθερος χώρος , πάρκο αναψυχής αλλα και άλλων εκδηλώσεων , ενοποιημένο με το χώρο του σχολείου και των εικαστικών εργαστηρίων. Προοπτικά να ενοποιηθεί με πεζόδρομους ανατολικά με την πλατεία του τζαμιού και εν συνεχεία με το ΚΕΠΑΒΙ και δυτικά με το χώρο του Άσύλου Ανίατων ελεύθερο πια από την λειτουργία του. Μια τέτοια προοπτική εννοούμε εμείς ως ανάπλαση του νότιου τμήματος της πόλης.

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 11, 2006

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΡΑΣΥ- 30/8/06



ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΗΣ Δ.Ρ.Α.ΣΥ
ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΚΟΠΟΥΛΗ.


Θέλουμε κατ’ αρχήν να χαιρετήσουμε την ηρωική αντίσταση του Λιβανέζικου και του Παλαιστινιακού λαού, και να εκφράσουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στο δίκαιο αγώνα τους, ενάντια στην επιθετικότητα του Ισραήλ που στηρίζεται από τις ΗΠΑ και τις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.
Καταδικάζουμε την απόφαση της ΕΕ και της κυβέρνησης της χώρας μας για αποστολή στρατού κατοχής στην περιοχή που πραγματικό στόχο έχει να καταφέρει πλήγμα στη Λιβανέζικη αντίσταση, κάτι που δεν πέτυχε ο Ισραηλινός στρατός.
Καλούμε το Γιαννιώτικο λαό να ενώσει τη φωνή διαμαρτυρίας του με το φιλειρηνικό κίνημα του τόπου μας, για να μην σταλεί ούτε ένα παιδί του λαού στο σφαγείο της Μέσης Ανατολής για την εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων. Βρισκόμαστε ήδη στην τελική ευθεία πριν τις εκλογές του Οχτώβρη. Η Δ.Ρ.Α.ΣΥ εκτιμά ότι πρόκειται για μια πολιτική εκλογική αναμέτρηση κρίσιμης σημασίας για τα λαϊκά συμφέροντα. Το αποτέλεσμα της εκλογικής μάχης μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τις γενικότερες μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις της χώρας μας.
Μια μαζική καταψήφιση των συνδυασμών που στηρίζονται από την άρχουσα τάξη, θα αποτελέσει ένα ισχυρό μήνυμα λαϊκής καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται με συνέπεια και σκληρότητα από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Θα δημιουργηθούν επιπλέον ευνοϊκές συνθήκες και προϋποθέσεις για την ανάπτυξη και την ενδυνάμωση του μαζικού λαϊκού κινήματος, για τη δρομολόγηση ελπιδοφόρων προς όφελος του λαού πολιτικών εξελίξεων.
Στην περίπτωση όμως που ενισχυθούν οι πολιτικές δυνάμεις του δικομματισμού και της διαχείρισης, τα αποτελέσματα αυτά θα εκληφθούν ως επιβράβευση της ασκούμενης αντιλαϊκής πολιτικής και θα αξιοποιηθούν για την ακόμα σκληρότερη εφαρμογή της.
Το προωθούμενο και έντονα προπαγανδιζόμενο κριτήριο της τοπικότητας των εκλογών δεν πρέπει να παγιδεύσει κανέναν εργαζόμενο, άνεργο, νέο, συνταξιούχο.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα της πόλης και του νομού, είναι αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών της άρχουσας τάξης και των κομμάτων της, είναι απόρροια των κατευθύνσεων των διεθνών ληστρικών πολιτικοοικονομικών οργανισμών όπου ενέταξαν τη χώρα μας
Η ΤΑ είναι ταγμένη από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού και την ΕΕ να εξειδικεύει και να εφαρμόζει με συνέπεια την αντιδραστική και ταξική αυτή πολιτική σε τοπικό επίπεδο. Να διαιωνίζει το άναρχο και κερδοσκοπικό μοντέλο ανάπτυξης. Να συμβάλλει στην αφαίμαξη του εισοδήματος των εργαζομένων, στην καταλήστευση του δημόσιου πλούτου από το ιδιωτικό κεφάλαιο, στην καταστρατήγηση των δημοκρατικών και κοινωνικών λαϊκών δικαιωμάτων, στην καταστροφή του περιβάλλοντος.
Επομένως τοπική έκφραση της γενικότερης πολιτικής αποτελούν τα προβλήματα που βασανίζουν και ταλανίζουν τα λαϊκά στρώματα, όπως της ανεργίας, της ακρίβειας, της συρρίκνωσης του εισοδήματος, της ιδιωτικοποίησης των κοινωνικών υπηρεσιών και της έλλειψης στοιχειωδών υποδομών.
Λένε ψέματα στο λαό όσοι εκπρόσωποι της άρχουσας τάξης και της ρεφορμιστικής διαχείρισης υπόσχονται φιλολαϊκές πολιτικές ανάπτυξης μέσω της ΤΑ. Απεναντίας εννοούν και εργάζονται για την ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου.
Παραπλανούν συνειδητά τον πολίτη όσοι διατείνονται ότι θα βάλουν σε τάξη την αναρχία που επικρατεί στην πόλη το λεκανοπέδιο και το νομό, όταν αυτή αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του κυρίαρχου εκμεταλλευτικού μοντέλου ανάπτυξης.
Παίζουν με τη νοημοσύνη του λαού όσοι επαγγέλλονται έργα και υποδομές για τις λαϊκές ανάγκες όταν οι ίδιοι, τα κόμματά τους, και οι παρατάξεις τους επέδειξαν εγκληματική αδιαφορία για τα χρονίζοντα λαϊκά προβλήματα.
Για ποια ανάπτυξη ομιλούν χωρίς καθόλου να ερυθριούν, όσοι για παράδειγμα εμπορευματοποιούν και στερούν από τους ανθρώπους του μόχθου το πολύτιμο αγαθό, το νερό, που πλούσια μας προικοδότησε η φύση; Είναι εξωφρενική η αδιαφορία και ο παχυδερμισμός της δημοτικής αρχής μπροστά στις απεγνωσμένες εκκλήσεις των κατοίκων να δοθεί επιτέλους μια λύση στο πρόβλημα της λειψυδρίας.
Αυτής της δημοτικής αρχής που απεναντίας αποδείχθηκε πρωταθλητής στην εξυπηρέτηση των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων, όπως έδειξε η περίπτωση της κεντρικής πλατείας και του Ξενία, αλλά και η πρόσφατη πρωτοβουλία της για την ασφάλιση των μαθητών, με βάση την οποία απαξιώνεται ο δημόσιος χαρακτήρας της ασφάλισης και διευκολύνεται η διείσδυση του ασφαλιστικού κεφαλαίου στον ευαίσθητο χώρο της παιδείας.
Οι γαλάζιοι και πράσινοι «αναπτυξιολόγοι» του νομού μας που χρόνια τώρα εμπαίζουν το Γιαννιώτικο λαό με τα κροκοδείλια δάκρυά τους για τη λίμνη, ξαναθυμήθηκαν τελευταία τον εμπλουτισμό της, αλλά και την πολύπαθη υπόθεση της οριοθέτησής της.
Επιμένουν έτσι, και όχι τυχαία πάντως, να απαξιώνουν και να αγνοούν τις επιστημονικές επισημάνσεις και υποδείξεις για τον πλήρη και ανέξοδο φυσικό της εμπλουτισμό μέσω των πηγών της, αλλά και για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασία της από την μόλυνση και την ρύπανση.
Αποφεύγουν επίσης, για ευνόητους λόγους, να προβούν στην οριοθέτησή της με βάση τα υπάρχοντα, από τη δεκαετία του τριάντα ακόμα, επίσημα και ακριβή τοπογραφικά στοιχεία.
Την ίδια παρελκυστική τακτική ακολουθούν και στο άλλο μεγάλο λαϊκό πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων του νομού, προκαλώντας ένα ανυπολόγιστων διαστάσεων οικολογικό έγκλημα στη Δουρούτη, στο λεκανοπέδιο και σε ολόκληρο το νομό.
Η Δ.Ρ.Α.ΣΥ καλεί τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τη νεολαία και τους συνταξιούχους να θέσουν ως ύψιστο κριτήριο επιλογής, μπροστά στην εκλογική αναμέτρηση του Οχτώβρη, τα πραγματικά τους προβλήματα και να καταδικάσουν την πολιτική που τα προκαλεί και τους εκπροσώπους τους που την υλοποιούν.
Να θυμηθούν ότι οι εκπρόσωποι της άρχουσας τάξης που πολλά σήμερα υπόσχονται, την επομένη των εκλογών είτε θα βρίσκονται μακριά τους, είτε απέναντί τους για να εφαρμόσουν με ακόμα μεγαλύτερη σφοδρότητα τα αντιλαϊκά τους μέτρα.
Και αυτό σε μια περίοδο που προμηνύεται ιδιαίτερα δύσκολη για τα λαϊκά στρώματα της περιοχής μας εξαιτίας της δυσβάσταχτης ακρίβειας που θα ενταθεί τους επόμενους μήνες μετά και τις καιροσκοπικές ανατιμήσεις των καυσίμων.
Να εμπιστευτούν και να στηρίξουν τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια.
Τους ανθρώπους που συνάντησαν στους αγώνες για την υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, που στάθηκαν αλληλέγγυοι στους λαούς που πλήττονται από την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα
Τους αγωνιστές που αντιμετώπισαν τη βία και την αυθαιρεσία της άρχουσας τάξης, της δημοτικής αρχής και των δυνάμεων καταστολής όταν προστάτευαν τους ελεύθερους χώρους από την ασυδοσία του μεγάλου ιδιωτικού κεφαλαίου .
Να συμπαραταχθούν αγωνιστικά με τις ριζοσπαστικές δυνάμεις της συνεπούς αριστεράς για να υπερψηφισθούν τα ψηφοδέλτια της αγωνιστικής ενότητας και της ελπιδοφόρας προοπτικής!

Τοποθέτηση Γρηγόρη Ζαρωτιάδη

Τοποθέτηση Ζαρωτιάδη Γρηγόρη στην ΣΤ της ΔΡΑΣΥ

Από την αρχή της πορείας της κίνησής μας πιστεύουμε ότι τα τρία ακόλουθα σημεία πρέπει να χαρακτηρίζουν τη δράση μας:
α) η συνέχεια της παρέμβασης, πέρα από τα χρονικά περιθώρια των επερχόμενων εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση,
β) η ανάπτυξη αμεσοδημοκρατικών, συναινετικών διαδικασιών δίνοντας την ευκαιρία στο σύνολο των πολιτών και εργαζομένων της περιοχής μας να μετέχουν ενεργά στην ανάδειξη προβληματισμών και εναλλακτικών ριζοσπαστικών προτάσεων για το μέλλον του Νομού και του Δήμου Ιωαννίτων,
γ) η συγκρότηση ενός συγκεκριμένου πολιτικού λόγου με ξεκάθαρες αναφορές πάνω στις ειδικές θεματικές ενότητες, για την ανεργία και την απασχόληση, για τα κοινωνικά ζητήματα, για τον πραγματικό εκδημοκρατισμό του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης, για τα περιβαλλοντικά προβλήματα, κλπ.
Με αυτήν την έννοια επιτρέψτε μου να αναφερθώ ενδεικτικά στο περιεχόμενο του προλόγου του κειμένου που συντάχθηκε ως προς το κοινωνικοοικονομικό προφίλ και τα σχετικά προβλήματα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων της περιοχής μας:
Η οικονομική δυσχέρεια, η συνεπακόλουθη κοινωνική στασιμότητα του Νομού Ιωαννίνων και προφανώς και του πολεοδομικού συγκροτήματος των Ιωαννίνων είναι μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα. Σε καμιά όμως περίπτωση δεν επιτρέπονται γενικεύσεις και σκόπιμες παρερμηνείες της συγκεκριμένης κατάστασης, οι οποίες οδηγούν σε παρεμβάσεις, τόσο από την πλευρά της κεντρικής πολιτικής εξουσίας όσο και της αυτοδιοίκησης, που αποσκοπούν αποκλειστικά και μόνο στην ενίσχυση της συσσώρευσης κερδών και πλούτου για μια ήδη προκλητικά ευκατάστατη τοπική ολιγαρχία. Στηριζόμενοι στην πραγματικότητα της κοινωνικής υπανάπτυξης πλάθουν το μύθο της ανάγκης περαιτέρω ενίσχυσης της κερδοφορίας του κεφαλαίου και εμβάθυνσης της αδικίας και των ανισοτήτων. Πως εξηγείται αλήθεια η τεκμηριωμένα κατώτατη θέση του μέσου εισοδήματος της περιοχής με μια από τις υψηλότερες πανευρωπαϊκά αναλογία αυτοκινήτων ανά κάτοικο; Γιατί υπερδιπλασιάστηκαν οι καταθέσεις των Ηπειρωτών από το 1992 μέχρι και το 1998 (από 236 δισ. Σε 491 δισ. δρχ. αντίστοιχα); Πως εξηγείται ότι οι κάτοικοι του Ν. Ιωαννίνων δηλώνουν μεγαλύτερο εισόδημα κι από αυτούς της Κέρκυρας, παίρνοντας την 21η θέση πανελλαδικά (το 2001);
Οι άνεργοι, οι υποαπασχολούμενοι, οι μετανάστες τα ευρύτερα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα εργαζομένων και αγροτών, δεν είναι απλά το μέσο εξαγωγής και συγκέντρωσης πλούτου για τους λίγους, αλλά ταυτόχρονα και ο χώρος απεύθυνσης των πολιτικών εξαγοράς και πελατειακών σχέσεων , των πολιτικών που στηρίζουν την εξουσία που αναπαράγει τις κοινωνικές αδικίες, την αλόγιστη υπερεκμετάλλευση της κοινωνικής περιουσίας και των φυσικών πλουτοπαραγωγικών πηγών. Μια κίνηση που συμμετέχει λοιπόν σε αυτήν την προεκλογική μάχη αλλά και που φιλοδοξεί να αναπτύξει τον ανοικτό διάλογο, τις αντιστάσεις και την δυναμική κοινωνική διεκδίκηση έχει την υποχρέωση να πληροφορήσει του πολίτες και να αναπτύξει τις θέσεις της ως προς την απασχόληση και την τοπική ανάπτυξη για δύο λόγους. Αφενός, γιατί υπάρχει χώρος παρέμβασης στο πλαίσιο μιας ριζοσπαστικής εναλλακτικής πολιτικής, ακόμη και στα στενά όρια αυτής της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αφετέρου, γιατί είναι απολύτως απαραίτητο να ενημερωθούν και να προβληματισθούν οι ίδιοι οι εκμεταλλευόμενοι προκειμένου να αυτοπροσδιορίσουν την πολιτική και κοινωνική τους δράση.

2Για παράδειγμα και ενώ διανύουμε περίοδο όξυνση της ανεργίας στους Οικοδόμους, και στον κλ’αδο του Ιματισμού με το κλείσιμο μιας σειράς εργοστασίων (ΚΕΜΠΕΡ, ΚΟΜΠΡΑ, ΣΜΙΛΗ, Κανάλης, κ.α.), έχει μεγάλη σημασία η δυναμική αντίσταση στο ΚΕΜΠΕΡ, όπου οι εργάτριες κρατήσαν και περιφρουρήσαν το εργοστάσιο για επτά μήνες. Με το πέρασμα βέβαια στη νέα δεκαετία, χάθηκε δυστυχώς ένα από τα πιο ταξικά κι αγωνιστικά σωματεία της περιοχής.


ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΈΤΡΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Για τη νεολαία
Η Γιαννιώτικη νεολαία αποτελεί ένα τμήμα της τοπικής κοινωνίας με τα δικά της ιδιαίτερα προβλήματα και τις δικές της αυτοτελείς ανάγκες. Στην εποχή της ελαστικής εργασίας, της εμπορευματοποίησης των κοινωνικών αγαθών, της απαξίωσης των ανθρωπίνων σχέσεων, το μεγαλύτερο κομμάτι της νεολαίας καλείται να επωμιστεί ένα σημαντικό βάρος της επίθεσης, μαθαίνοντας να μην απαιτεί, να μην αγωνίζεται, να μην αντιστέκεται.
Στη δουλειά:. Μέσα σε συνθήκες εντεινόμενης εργασιακής ανασφάλειας και εκρηκτικά αυξανόμένης ανεργίας, η εργαζόμενη νεολαία πρώτη αναγκάζεται να απαρνηθεί το δικαίωμα της στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, στους αξιοπρεπείς μισθούς, στην κοινωνική ασφάλιση, στο συνδικαλισμό και γενικότερα στους ανθρώπινους όρους εργασίας. Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε καθημερινά: στους νέους της εργασιακής περιπλάνησης που είναι αναγκασμένοι να αλλάζουν 5 με 6 δουλειές στη ζωή τους, που εμποδίζονται να ανεξαρτητοποιηθούν από την οικογένειά τους σε μια λογική ηλικία και να χαράξουν το δικό τους δρόμο, που καλούνται να παράγουν όλο και περισσότερο και να αμείβονται όλο και λιγότερο. Σε αυτό το πλαίσιο, και στο δήμο Ιωαννίνων εξαγγέλθηκε ένα πρόγραμμα εργασιακών συμβάσεων περιορισμένου χρόνου το οποίο κατά κύριο λόγο απευθύνεται σε νέους. Αυτό δεν λύνει σε καμία περίπτωση το πρόβλημα της ανεργίας αλλά αντίθετα προσφέρει φτηνή εργασία στις επιχειρήσεις του δήμου για την περαιτέρω αύξηση των κερδών τους.
Στην εκπαίδευση: Ένα σημαντικό ακόμη κοινωνικό αγαθό γίνεται εμπορεύσιμο είδος. Η υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης από τον κρατικό προϋπολογισμό, η είσοδος του ιδιωτικού τομέα σε όλες τις βαθμίδες της, καθώς και η καθιέρωση της «παραπαιδεία» μεταβιβάζουν το κόστος στις πλάτες των νέων και των οικογενειών τους, αποκλείοντας από τη μόρφωση πολλούς νεολαίους που δεν μπορούν να πληρώσουν. Η κατάσταση επιδεινώνεται με την εισαγωγή εξετάσεων από τα δημοτικά έως τα πανεπιστήμια, μετατρέποντας την εκπαίδευση σε κυνήγι βαθμών, μειώνοντας την κριτική ικανότητα και την συνολική επαφή του διδασκόμενου με τη γνώση και εκμηδενίζοντας τον ελεύθερο δημιουργικό χρόνο. Επιπλέον οι εξεταστικοί φραγμοί (ιδιαίτερα με την πρόσφατη εισαγωγή του 10 για την είσοδο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση), πετούν μεγάλη μερίδα των νέων σε ΙΕΚ, ΚΕΚ, ιδιωτικές σχολές που στο πλαίσιο μιας υποτιθέμενης εξειδίκευσης στερούν το βασικό συστατικό της μόρφωσης και μοιράζουν πτυχία μιας χρήσης χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα. Σε αυτήν την κατεύθυνση προωθούνται οι αναδιαρθρώσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (νόμος πλαίσιο, αξιολόγηση, ιδιωτικά πανεπιστήμια) αλλά παράλληλα και στη δευτεροβάθμια (με το νέο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ από το φθινόπωρο) που στοχεύουν στην υπαγωγή της γνώσης και της έρευνας στις ανάγκες των επιχειρήσεων, στην διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου εργαζομένου και στην εντατικοποίηση και πειθάρχηση σπουδών και σπουδαστών.
Στον πολιτισμό: Μέσα σε όλα αυτά, ακόμη και ο ελεύθερος χρόνος και ο τρόπος αξιοποίησης του έχουν εξελιχθεί σε μια βιομηχανία κερδών. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πολιτιστικές παρεμβάσεις του δήμου έχουν μειωθεί και δοθεί κυρίως σε ιδιώτες, που για όσα παρέχουν απαιτούν ανάλογο αντίτιμο. Εξαιτίας της πολιτιστικής αδράνειας του δήμου που δεν μεριμνά για χώρους που θα προάγουν τον πολιτισμό (βιβλιοθήκες, πολιτιστικά στέκια, εργαστήρια) η ψυχαγωγία αντιμετωπίζεται αποκλειστικά ως προϊόν κατανάλωσης. Παράλληλα η δραστική μείωση των ελεύθερων χώρων, που φαίνεται να εντείνεται με την παραχώρηση του θεάτρου στο παραλίμνιο (σημαντικό στέκι της νεολαίας της περιοχής) σε χώρο για τραπεζοκαθίσματα των μαγαζιών, εκτός των άλλων κινείται προς την κατεύθυνση προβολής ενός συγκεκριμένου τρόπου διασκέδασης που περιλαμβάνει μόνο καφετέριες και μεγάλα κλαμπ. Αντί λοιπόν η δημοτική αρχή να διαμορφώνει ελεύθερους χώρους πρασίνου, συνθήκες μαζικού αθλητισμού και να διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις, αντί να δίνει διεξόδους για την ομαλή κοινωνικοποίηση των νέων, την απάλειψη των ναρκωτικών και της νεανικής εγκληματικότητας κύριος στόχος είναι η προώθηση των συμφερόντων των ιδιωτών.
Όλα αυτά θεωρούμε ότι έχουν σχέση με την πολιτική. Μια πολιτική που εμείς την αντιλαμβανόμαστε να αποκτά υλική δύναμη στους δρόμους και στα κινήματα που προασπίζουν και διευρύνουν τα δικαιώματα μας. Σε αντίθεση με το κυρίαρχο προτεινόμενο μοντέλο του «απολίτικου» νέου, που απορρίπτει τη συλλογικότητα, που είναι ανταγωνιστικός και αποξενωμένος από τους συνανθρώπους του, εμείς συντασσόμαστε με τους νέους που παλεύουν. Εκείνους που έδωσαν τη μάχη στο Ξενία και την πλατεία, εκείνους που αγωνίστηκαν και πέτυχαν το μπλοκάρισμα της αντεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης, εκείνους που αντιλαμβάνονται ότι έχουμε να δώσουμε και να κερδίσουμε πολλές μάχες στο μέλλον. Σε αυτό το πλαίσιο, συμμετέχουμε στο ενωτικό και συγκρουσιακό κάλεσμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς που εκφράζεται από τη συγκρότηση της Νομαρχιακής και Δημοτικής Ριζοσπαστικής Αριστερής Συσπείρωσης Ιωαννίνων. Δεν έχουμε αυταπάτες ότι μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα μέσα από τη συνδιαχείρηση, συμμετέχουμε όμως στις δημοτικές νομαρχιακές εκλογές προκειμένου να εκφράσουμε τους νέους που αντιπαλεύουν την κυρίαρχη πολιτική, που αντιστέκονται και με τους οποίους θα βρεθούμε στους δρόμους του αγώνα.

Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…



ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ


Ο Ν. Γκόντας, ο Α. Καχριμάνης, ο μεγαλοεπιχειρηματίας Μήτσης και η κυβέρνηση της ΝΔ θεμελίωσαν την ιδιωτικοποίηση του Ξενία. Μια ιδιωτικοποίηση που πέρασε μέσα από την άγρια καταστολή του κινήματος που υπερασπίζεται τους ελευθέρους χώρους, όπως όλοι γνωρίζουμε!!!
Πρόκειται για μια πρόσκαιρη ψευδαίσθηση πύρρειας νίκης των δυνάμεων της οικονομικής αναρχίας, της καταστροφής του περιβάλλοντος, της καταπάτησης κάθε συλλογικού κοινωνικού, δημοκρατικού και εργατικού δικαιώματος. Μια πύρρεια νίκη σε δικαστικό επίπεδο, και καθόλου πολιτικοκοινωνικό. Καθώς είναι βέβαιο πως ο αγώνας για τους ελεύθερους χώρους θα συνεχιστεί και ύστερα από τις εκλογές έτσι ώστε να αποδοθούν στους Γιαννιώτες σαν δημόσια αγαθά και όχι σαν εμπορεύματα.
Αυτή είναι και η αιτία που καθημερινά, οι αγωνιστές του Ξενία και της πλατείας δέχονται από τα φερέφωνα της εξουσίας την χλεύη, με στόχο την απονομιμοποιήση τους στα μάτια των σκεπτόμενων Γιαννιωτών, υποτιμώντας την νοημοσύνη των τελευταίων.
Για αυτό το λογο στις εκλογές του Οκτωβρίου είναι αναγκαιότητα να μαυρίσουμε το δήμαρχο και τον νομάρχη των ιδιωτικοποιήσεων των ελευθέρων χώρων, του ξεπουλήματος της δημόσιας περιούσιας, της βίας, της καταστολής και των τραμπούκων. Να ρίξουμε μαύρο στην κυβέρνηση του κεφαλαίου, της ανεργίας και της φτώχειας, να μαυρίσουμε τις δυνάμεις που συμβιβάζονται και ανέχονται αυτή την κατάσταση, προσπαθώντας να την διαχειριστούν, ενισχύοντας τις δυνάμεις της κινηματικής, ριζοσπαστικής και ανυπότακτης αριστεράς. Τις δυνάμεις της ΔΡΑΣΥ-ΝΟΡΑΣΥ.

ΙΩΑΝΝΙΝΑ 10/7/06

Σάββατο, Σεπτεμβρίου 09, 2006

Γιάννενα: Ζητούμενο η σύγκρουση με τα συμφέροντα


ΣYNENTEYΞH ΣTON ΓΙΩΡΓΟ ΛΑΟΥΤΑΡΗ στο ΠΡΙΝ

Η συμμετοχή της Νομαρχιακής Ριζοσπαστικής Αριστερής Συσπείρωσης (ΝΟΡΑΣΥ) Ιωαννίνων στις ερχόμενες εκλογές αποτελεί συνέχεια σημαντικών κοινωνικών αγώνων που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή όλο το προηγούμενο διάστημα ενάντια στο τοπικό και εθνικό κράτος και τα συμφέροντα που εκπροσωπεί, δηλώνει ο επικεφαλής της κίνησης, Κώστας Λούκας.


- Για ποιο λόγο κατεβαίνει η Νομαρχιακή Ριζοσπαστική Αριστερή Συσπείρωση στις νομαρχιακές εκλογές;

- Έχουμε μια πορεία στα Γιάννενα απ' το 2000. Υπάρχει μια Επιτροπή Αγώνα στην πόλη που παλεύει για κάποια ζητήματα, ξεκινώντας απ' την αποτροπή δημιουργίας πάρκινγκ στην κεντρική πλατεία. Έπειτα ασχοληθήκαμε και με άλλα προβλήματα της πόλης που έχουν σχέση με δημόσιους χώρους. Με το νερό, με το κυκλοφοριακό και άλλα θέματα. Ο κόσμος που συμμετείχε στις κινητοποιήσεις αυτές είχε κοινή άποψη για τα παραπάνω, ότι οι χώροι δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν, δεν πρέπει να αλλάξουν μορφή. Ύστερα από συζητήσεις ακόμα και αποχωρήσεις, δίνουμε τώρα τη μάχη να εκφράσουμε στις εκλογές αυτές τις απόψεις.

- Οι στόχοι σας δεν καλύπτονται από τα υπόλοιπα αριστερά ψηφοδέλτια;

- Έχουμε συγκροτήσει ένα κινηματικό ψηφοδέλτιο, με δράση, με συμμετοχή, με παρεμβάσεις. Στα Γιάννενα έγιναν και συγκρούσεις, ειδικά στο θέμα του Ξενία, με συλλήψεις των μελών της Επιτροπής Αγώνα, υπήρξαν λοιπόν κινηματικές αντιστάσεις. Οι υπόλοιπες δυνάμεις τήρησαν άλλη στάση. Το ΚΚΕ για παράδειγμα συμμετείχε αρχικά στην Επιτροπή Αγώνα με δύο μέλη. Στη συνέχεια όμως και αφού είδαν ότι δεν μπορούν να ελέγξουν το χώρο αυτό και να τον κατευθύνουν, αποχώρησαν. Επίσης ενώ είχαμε κοινές απόψεις, για τη μη ιδιωτικοποίηση των δημόσιων χώρων π.χ., το ΚΚΕ απείχε όλα αυτά τα χρόνια από τις κινητοποιήσεις. Ανάλογα έκαναν και μέλη του Συνασπισμού, τα οποία αποχώρησαν μόλις είδαν ότι δεν μπορούν να κατευθύνουν αυτό που συγκροτούνταν. Τελικά έμειναν όσοι πίστευαν και στη δράση, αυτοί που συμμετείχαν στις παρεμβάσεις και στις συγκρούσεις.

- Υπάρχει διάσταση αντιλήψεων με την υπόλοιπη Αριστερά;

- Ναι, γιατί συγκροτεί κινήσεις της τελευταίας στιγμής που έρχονται με παλιά δεδομένα να πείσουν τον κόσμο ότι θα κάνουν κάτι διαφορετικό, μια άλλου είδους διαχείριση, χωρίς τελικά να καταφέρνουν να πείσουν κανένα. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι και στο παρελθόν η Αριστερά είχε πάρει ορισμένες περιοχές αλλά δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα. Έκαναν μια διαχείριση αλλού καλύτερη και αλλού χειρότερη, όπως έγινε στα Γιάννενα με καλύτερο παράδειγμα τη δημιουργία των δημοτικών επιχειρήσεων. Ακόμα, αν τα Γιάννενα έχουν φτάσει στο σημείο να είναι όλο τσιμέντο και να μην υπάρχουν σε όλη την πόλη υποδομές όπως αποχέτευση, φταίνε και κάποιοι «κόκκινοι» διαχειριστές.

- Εκτός από τα τοπικά θέματα, μια νομαρχιακή κίνηση μπορεί να αναδεικνύει και πολιτικά ζητήματα;

- Ναι, βέβαια. Κατ' αρχήν τοποθετηθήκαμε για τις διεθνείς εξελίξεις καταγγέλλοντας το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, τις ΗΠΑ. Έχουμε κάνει φυσικά παρεμβάσεις και σαν ΝΟΡΑΣΥ και συμμετείχαμε εκτός από τα ζητήματα των δημόσιων χώρων, στις αντιπολεμικές πορείες από την επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία μέχρι σήμερα για τον Λίβανο και την Παλαιστίνη. Στις διακηρύξεις μας το πρώτο που αναφέρουμε είναι το διεθνές πλαίσιο και λέμε στον κόσμο ότι αυτά μας επηρεάζουν εδώ πολύπλευρα. Λέμε π.χ. ότι τα εγκλήματα που διαπράττονται σήμερα γίνονται και με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτά τα αναδεικνύουμε συνεχώς, όπου πηγαίνουμε κι όπου μιλάμε: Ότι ο ελληνικός στρατός δεν πρέπει να πάει στον Λίβανο και ότι ο κόσμος πρέπει να αντισταθεί στην πολιτική που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση.

- Μπορεί ο κινηματικός χαρακτήρας μιας κίνησης να εκφραστεί μέσα από μια εκλογική διαδικασία;

- Κατ' αρχήν ο χαρακτήρας της ΝΟΡΑΣΥ είναι κινηματικός, οι άνθρωποι που την απαρτίζουν δεν συναντήθηκαν την τελευταία στιγμή βγάζοντας μια ανακοίνωση ότι κατεβαίνουμε στις εκλογές, έχουμε μια συνέχεια γι' αυτό και πείθουμε τον κόσμο. Εμείς λοιπόν δεν κάναμε ό,τι κάνουν συνήθως, δηλαδή βγάζουν ένα ψηφοδέλτιο λίγο πριν τις εκλογές και φέρνουν ανθρώπους απ' την Αθήνα, όπως έκανε για παράδειγμα το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ. Έχουμε λοιπόν μια ιστορία. Επίσης, η συγκρότησή μας έγινε μέσα από γενικές συνελεύσεις. Αρκεί να σου πω ότι η συνέλευση για τις εκλογές έγινε πριν ένα χρόνο. Ο κορμός μας λοιπόν αποτελείται από ανθρώπους αριστερούς, με κοινωνική παρέμβαση και που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις μας σε τοπικό επίπεδο.

- Η ανταπόκριση των κατοίκων και των εργαζομένων στη δράση σας ποια είναι;

- Ο κόσμος μας ξέρει. Συμμετείχαν και συμμετέχουν πάρα πολλοί, από διάφορους χώρους εργασίας. Οι εκλογές δίνουν την ευκαιρία να ακουστείς γιατί ο κόσμος έχει τ' αυτιά περισσότερο ανοιχτά και γίνεται διάλογος μεταξύ των πολιτικών παρατάξεων. Εμείς έχουμε πει ότι θα συνεχίσουμε και μετά τις εκλογές, γιατί υπάρχουν πολλά ζητήματα που συνδέουν αυτό τον κόσμο, όπως για παράδειγμα το ζήτημα της ανεργίας, αλλά και ευρύτερα εργατικά, αγροτικά και περιβαλλοντικά ζητήματα.

- Αν άλλαζαν οι σημερινοί συσχετισμοί και έπαιρνε σ' ένα νομαρχιακό συμβούλιο μια αριστερή ριζοσπαστική δύναμη την πλειοψηφία, θα άλλαζε ο χαρακτήρας της αυτοδιοίκησης;

- Για το θέμα αυτό γίνεται πολύ συζήτηση. Αν γίνει κάτι τέτοιο, θα είναι πολύ ώριμες οι συνθήκες για μεγάλες αλλαγές. Θα δείχνει ο κόσμος ότι το κίνημα και τις διακηρύξεις του το επικροτεί και το δέχεται. Θα δεχτεί λοιπόν συγκρούσεις και αλλαγές που θα γίνουν σ' ένα μικρό τοπικό επίπεδο. Αν πραγματοποιηθεί αυτό, νομίζω ότι θα αλλάξουν πολλά στο νομό, θα δοθεί άλλη κατεύθυνση στις διεκδικήσεις. Όταν αρχίσεις να συγκρούεσαι π.χ. με κάποιες οικονομικές μονάδες που λυμαίνονται την περιοχή, οι εργαζόμενοι θα έρθουν κοντά σου να διεκδικήσουν μαζί σου. Δεν φτάνει βέβαια ένα συμβούλιο να αποφασίσει κάτι. Μπορεί η κυβέρνηση να σε αντικαταστήσει, να βάλει την περιφέρεια να σε προσπεράσει. Εκεί χρειάζονται συγκρούσεις και συμμετοχή του κόσμου που θα επιβάλλει αυτές τις απόψεις και θέσεις. Εμείς δεν είμαστε ένα κέντρο που θα λύσει τα ζητήματα, εμείς βάζουμε τα θέματα και μ' αυτή την κατεύθυνση πιστεύουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε και τους πολιτικούς συσχετισμούς.


ΟΡΟΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

Αναδεικνύουμε τα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα


- Τι ζητήματα θα αναδείξετε μέχρι τις εκλογές;

- Από τον Ιούνιο που ξεκινήσαμε την καμπάνια για τις εκλογές, έχουμε επισκεφτεί ήδη τα δύο τρίτα του νομού. Παρεμβάσεις κάνουμε από τον Μάρτιο σαν να ήμασταν σε εκλογές. Φτιάξαμε προγράμματα και έχουμε κάνει επαφή με τον κόσμο, ενώ μοιράσαμε μέχρι σήμερα πέντε χιλιάδες κομμάτια της διακήρυξης που εκδώσαμε. Στη διακήρυξη αναδεικνύουμε όλα τα ζητήματα, απ' τα διεθνή ως τα τοπικά, την ανεργία, το περιβάλλον, το θέμα της αγροτικής παραγωγής, το ζήτημα των εργοστασίων που κλείνουν, τις συνθήκες εργασίας και την υποαπασχόληση, μιλάμε για τη νεολαία, τους μετανάστες και τις γυναίκες. Φυσικά, όταν επισκεπτόμαστε μια περιοχή, κοιτάμε πρώτα τα τοπικά θέματα, σε μια αγροτική περιοχή δηλαδή συζητάμε με τους κατοίκους τα αγροτικά ζητήματα. Άλλες περιοχές έχουν ερημώσει και υπάρχουν χωριά όπου ζουν μόνο ηλικιωμένοι και ανύπαντρα παιδιά. Αυτά ας πούμε είναι κοινωνικά ζητήματα που έχουν οικονομικές αιτίες. Οφείλουμε να τα αναδείξουμε.

- Η ΝΟΡΑΣΥ στα Γιάννενα εκφράζει το πανελλαδικό ρεύμα που συγκροτείται σε δήμους και νομαρχίες σε αριστερή ριζοσπαστική κατεύθυνση;

- Εντάσσεται σ' αυτό το ρεύμα. Σε άλλες περιοχές βέβαια έχουν γίνει συμμαχίες στην ίδια ή σε διαφορετικές κατευθύνσεις, στα Γιάννενα πάντως έχουμε μια πορεία μέσα στο χρόνο και μια συνέχεια, δεν είναι μια συγκόλληση της τελευταίας στιγμής. Αυτό είναι το θετικό κεκτημένο στα Γιάννενα, το οποίο δεν γνωρίζω σε πόσες περιοχές ακόμα της Ελλάδας υπάρχει. Γι' αυτό πείθουμε την τοπική κοινωνία αλλά και πανελλήνια δίνουμε ένα παράδειγμα. Ότι οι διαδικασίες πρέπει να έχουν ένα βάθος χρόνου, η κίνηση να ομογενοποιείται μέσα από διάλογο, ώστε να μην προκύπτουν προβλήματα στην πορεία. Στο παρελθόν έχουν γίνει διαφόρων ειδών συνεργασίες, όμως αυτές αν δεν έχουν μία βάση δεδομένων στην οποία να υπάρχει συμφωνία, δεν θα μπορέσουν να έχουν συνέχεια. Εδώ πιστεύουμε ότι το έχουμε καταφέρει, μεταξύ μας έχουμε αναπτύξει σχέσεις συμμετοχής και συντροφικότητας. Το μοντέλο αυτό θα μπορούσε να εφαρμοστεί παντού, αφού οι συνθήκες είναι ίδιες. Παντού σε όλη την Ελλάδα έχουν υπάρξει αντιστάσεις και οι άνθρωποι που έχουν αντισταθεί σε διάφορα τοπικά ζητήματα έχουν φτιάξει αυτά τα ψηφοδέλτια, τα οποία νομίζω ότι έχουν μέλλον. Βασικά, είναι το μέλλον, γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να συγκροτήσεις κινήσεις και να διεκδικήσεις την τοπική εξουσία με όρους ανατροπής και όχι όρους διαχείρισης.

Βιογραφικό Σημείωμα

Ο Κώστας Λούκας γεννήθηκε στα Γιάννενα και μεγάλωσε στο Γυαλί-Καφενέ όπου ο πατέρας του διατηρούσε τσαγκάρικο. Η καταγωγή από πατέρα είναι από την περιοχή Ιωαννίνων και από μητέρα από την Καλουτά Ζαγορίου Ιωαννίνων.

Έκανε τις γυμνασιακές σπουδές στο Γυμνάσιο Αρρένων Ιωαννίνων και στη Θεσσαλονίκη πήρε το πτυχίο του Τμήματος της Δασολογίας και στη συνέχεια το πτυχίο του Τμήματος Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Συμμετείχε στο αντιδικτατορικό και το μεταδικτατορικό κίνημα των φοιτητών καθώς και στην κατάληψη του Πολυτεχνείου το 1973.

Από το 1976 εργάζεται στο Δημόσιο Τομέα από διάφορες θέσεις και σε διάφορες περιοχές όπως Μέτσοβο, Βυτίνα Αρκαδίας, Γιάννενα, Κόνιτσα.

Μέλος του ΚΚΕ Εσωτερικού, ΚΚΕ Εσωτ. Α.Α. και σήμερα της ΑΚΟΑ. Διετέλεσε Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Ηπείρου, μέλος Διοικητικών Συμβουλίων φορέων και μέλος Πολιτιστικών Συλλόγων.

Στις περιοχές που κατά μεγάλες περιόδους βρέθηκε να εργάζεται, συμμετείχε στις κινηματικές αντιστάσεις που αναπτύσσονταν για τοπικά και γενικότερα ζητήματα. Στην περιοχή μας από το 1982 συμμετέχει στα κινήματα που αναπτύσσονται και επί πλέον παρεμβαίνει αποφασιστικά και καταλυτικά σε επικείμενες περιβαλλοντικές καταστροφές όπου η ιδιότητά του και ο νόμος του δίνουν το δικαίωμα.

Σήμερα εκτός των άλλων, είναι μέλος της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Ιωαννίνων και επικεφαλής της Νομαρχιακής Ριζοσπαστικής Αριστερής Συσπείρωσης για το Νομό Ιωαννίνων.

Είναι παντρεμένος με τη Ρένα Διαμαντή και έχουν γιο το Νικήτα Λούκα.






ΑΠΟ ΤΟ http://www.politikokafeneio.com

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 06, 2006

Η πολιτική στα δασικά οικοσυστήματα


Κώστας Λούκας Υπ Νομάρχης με την Νομαρχιακή Ριζοσπαστική Αριστερή Συσπείρωση ΝΟ.Ρ.Α.ΣΥ.

Οι πρόσφατες πυρκαγιές σ΄ όλο τον ελληνικό χώρο αλλά και στην περιοχή της Ηπείρου, είναι μία πράξη που κάθε χρόνο συντελείται και έχει συγκεκριμένους αίτιους. Είναι η εκάστοτε κυβέρνηση που υλοποιεί όλα αυτά τα χρόνια την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων με αποτέλεσμα χιλιάδες στρέμματα κάθε χρόνο να ιδιωτικοποιούνται.

Όπως στην περίπτωση της Χαλκιδικής, τα αυθαίρετα, στα δάση και τις δασικές εκτάσεις φτάνουν τα δέκα χιλιάδες ενώ άλλες τόσες χιλιάδες δεν έχουν εξετασθεί. Ανάλογες περιπτώσεις ιδιωτικοποιήσεων υφίστανται σε όλες τις περιοχές, το δε μέγεθός των εξαρτάται από την οικονομική προτεραιότητα που δίνεται από το κεφάλαιο στην κάθε περιοχή.

Αλλά και η καταστολή (κατάσβεση) των δασικών πυρκαγιών γίνεται σύμφωνα με τα ιδιωτικά συμφέροντα που έχουν αναπτυχθεί και σε αυτό τον τομέα, 500 εκατ. ευρώ ξοδεύονται στην καταστολή (κατάσβεση) τα οποία οικειοποιούνται σε μεγάλο ποσοστό οι εταιρείες που έχουν αναπτυχθεί γύρω από την πυρόσβεση όπως οι προμηθευτές αεροπλάνων, ελικοπτέρων, αυτοκινήτων, κλπ, ενώ για την πρόληψη μετά δυσκολίας κάθε χρόνο διασφαλίζεται το ποσό των 6 εκατ. ευρώ και αυτά από τον τομέα των Δημοσίων επενδύσεων, από τα οποία το 50% πηγαίνει πάλι στις εταιρείες πυρόσβεσης. Εδώ θέλουμε να επισημάνουμε ότι αν από το ποσό των 500 εκατ. ευρώ δινόταν το 50% στους κατοίκους των ορεινών περιοχών που έχουν απομείνει και στους κατοίκους που έχουν ζουν κοντά στο δάσος στους δασεργάτες τα αποτελέσματα θα ήταν διαφορετικά, οι κάτοικοι των παραδασόβιων οικισμών θα είχαν ένα επιπλέον κίνητρο να νιαστούν για την περιουσία του. Κάτι που εμείς το απαιτούμε αλλά και θα το απαιτήσουμε.

Βέβαια η πολιτική των κυβερνήσεων ήταν και είναι να φύγει ο ορεινός πληθυσμός για να αποτελέσει φτηνό εργατικό δυναμικό στις πόλεις συγχρόνως δε να ελαχιστοποιηθούν οι αντιστάσεις στους ορεινούς όγκους που καλύπτονται από τα δάση για να προωθηθούν τα σχέδια ανάπτυξης, οι ιδιωτικοποιήσεις και σ΄ αυτές τις περιοχές, δηλαδή την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων εκμεταλλευόμενοι τις αφόρητες συνθήκες διαβίωσης που έχουν δημιουργηθεί στις πόλεις.

Αυτό το ρόλο καλούνται να παίξουν οι φορείς διαχείρισης των ορεινών όγκων που έχουν οριστεί από την κυβέρνηση και αυτός είναι ο λόγος που οι τοπικές κοινωνίες έχουν αποκλειστεί και από το διοικητικό συμβούλιο.

Αλλά και στον τομέα της διαχείρισης των δασών μας οι τιμές της εγχώριας ξυλείας έχουν πέσει στα επίπεδα των τιμών των ανατολικών χωρών οι οποίες έχουν εκχωρήσει τα δάση των στο διεθνές ξένο κεφάλαιο. Οι δασικοί συνεταιρισμοί που αναπτύχθηκαν στην εκμετάλλευση συνεχώς συρρικνώνονται, γιατί πλέον υφίστανται στο πετσί τους τις τιμές της παγκοσμιοποίησης. Η ΔΕΗ που μέχρι πρόσφατα αγόραζε τις κολώνες απευθείας από τους δασικούς συνεταιρισμούς κατά ένα μεγάλο ποσοστό, τις παίρνει πλέον με διεθνή διαγωνισμό λόγω της ιδιωτικοποίησής της. Η νομαρχία Ιωαννίνων πιστή στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων έχουν εγκαταλείψει τους δασεργάτες στο έλεος της οικονομίας της αγοράς.

Αλλά και δασικές υπηρεσίες με τους ελάχιστους υπαλλήλους (2000 ο συνολικός αριθμός των) παρά την τεράστια έκταση για την οποία είναι αρμόδιες εφαρμογής των εκάστοτε δασικών πολιτικών, διώκονται υπάλληλοι, όταν η υλοποίηση των πολιτικών της δεν ικανοποιεί το κεφάλαιο. Εμείς δηλώνουμε θα προστατέψουμε τα ντόπια δασικά προϊόντα και τους εργαζόμενους όπως μέχρι σήμερα έχουμε κάμει. Ζητάμε να σταματήσει η δίωξη των δασικών υπαλλήλων στην περιοχή μας.

Η καταστροφή των δασών (οικοπεδοποίηση) και των δασικών οικοσυστημάτων του λεκανοπέδιου, καθώς και η σταδιακή αλλαγή χρήσεων (τσιμεντοποίηση) των δασυλλίων πέριξ των οικισμών, όπως στο δασύλλιο Ιωαννίνων το οποίο έχει καταστραφεί περιφερειακά, αλλά και των εντός της πόλεως των Ιωαννίνων δασυλλίων όπως της Κεντρικής Πλατείας, Κιάφας, Κουραμπά, του Άλσους, η ολοσχερής η καταστροφή του δασύλλιο πλατείας με την κατασκευή του υπόγειου γκαράζ αυτοκινήτων, η ιδιωτικοποίηση του Ξενία, η μετατροπή του πάρκου Λιθαρίτσια σε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων. Το ποσοστό του 5% σε πράσινου στην πόλη των Ιωαννίνων αλλά και στους υπόλοιπους δήμους του λεκανοπεδίου, η σχεδόν πλήρης καταστροφή των δενδροστοιχιών αλλά και η ενσωμάτωση μέρους των πεζοδρομίων στις παρακείμενες επιχειρήσεις π.χ. μόλος, η έλλειψη χώρων πρασίνου σε όλες τις συνοικίες της πόλης των Ιωαννίνων αλλά και σε όλους τους δήμους αποδεικνύουν ότι τα έργα και οι ημέρες των διοικούντων στις πόλεις και τον Νομό δεν έχουν καμία σχέση με την προστασία του πρασίνου, των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος. Αδιαφορούν πλήρως και για την υγεία των πολιτών στο όνομα της οικονομίας της αγοράς και των συμφερόντων που υπηρετούν.

Η καταστροφή των δασικών οικοσυστημάτων όπως και η καταστροφή του περιβάλλοντος φυσικού και πολιτιστικού δεν αποτελεί καινούργιο φαινόμενο, είναι σύμφυτη με το καπιταλιστικό σύστημα και απόρροια λογικών και πρακτικών που υποτάσσουν τις ανθρώπινες ανάγκες στον ύψιστο στόχο της καπιταλιστικής κερδοφορία, που βιάζουν τη φύση και το αλληλένδετα συνυπάρχον τμήμα της το δασικό οικοσύστημα στο όνομα μιας άνευ όρων ανάπτυξης.

Εμείς θα υποστηρίξουμε μαχητικά όπως κάμαμε και μέχρι σήμερα τις πολύμορφες αντιστάσεις που αναπτύσσονται στην διαχείριση των δασών από τους δασικούς συνεταιρισμούς, την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων και του περιβάλλοντος γενικότερα.

4.9.2006

ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ



Γνωστές είναι σε όλους μας οι οδυνηρές συνέπειες που υφίστανται καθημερινά οι εργαζόμενοι, οι νέοι και οι απόμαχοι της δουλειάς εξαιτίας της αντιλαϊκής επίθεσης που έχουν εξαπολύσει τα μεγάλα εθνικά και πολυεθνικά συμφέροντα σε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.

Τα βλέπουμε και τα γευόμαστε όλα καθημερινά στην πόλη μας, όπου οι ελεύθεροι χώροι γίνονται βορά στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Η τσέπη μας δεν προφταίνει να στεριώσει φράγκο από την ακρίβεια που καλπάζει. Την ζούμε στην εργασία μας, όπου η εργοδοσία δεν σέβεται κανένα εργασιακό αλλά και ανθρώπινο δικαίωμα.
Μέσα από προσωπικές και συλλογικές δοκιμασίες, συνειδητοποιούμε κάθε μέρα και περισσότερο πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την απελευθέρωση των εργαζομένων από τα δεσμά της βάρβαρης εκμετάλλευσης από εκείνον της ανυπακοής, της αντίστασης, της ρήξης και της ανατροπής. Ο εφησυχασμός, η αδράνεια και η ηττοπάθεια νομοτελειακά οδηγούν στην υποταγή και την δυστυχία.

Αρκετά είναι στην ιστορία τα γεγονότα που επιβεβαιώνουν διαχρονικά, αλλά και στις μέρες μας, την νομοτελειακή αυτή αλήθεια. Με αγώνες οι Γάλλοι απέτρεψαν ρατσιστικά και αντεργατικά σχέδια της Ε.Ε. Και πάλι με αγώνα οι Γάλλοι και οι Ολλανδοί είπαν όχι και φρενάρισαν το Ευρωσύνταγμα. Έτσι οι αδελφοί μας Κύπριοι απέτρεψαν αμερικάνους και Ε.Ε των μονοπωλίων να επιβάλλουν το ιμπεριαλιστικό σχέδιο Ανάν. Με αγώνες και οι θυσίες οι ηρωικοί μαχητές του Λιβάνου και της Παλαιστίνης καθήλωσαν και ανάγκασαν σε υποχώρηση την πλέον σύγχρονη αμερικανο-ισραηλινή ιμπεριαλιστική, πολεμική μηχανή.

Με τόλμη, λεβεντιά και αυταπάρνηση οι λαοί της Βενεζουέλας, Βολιβίας, Κούβας κτίζουν ένα ανθρώπινο μέλλον που σε μεγαλο βαθμό καθορίζεται από τις επιλογές, τις διαθέσεις και τις δυνατότητες του ταξικού λαϊκού κινήματος, παρ’ όλη την υπονόμευση και την επιθετικότητα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.

Αλλά και στην χώρα μας με τον νικηφόρο αγώνα των φοιτητών η κυβέρνηση της ΝΔ υποχώρησε για πρώτη φορά.. Στην συνέχεια αυτής της αγωνιστικής αφύπνισης με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο εργαζόμενος λαός, οι αγωνιζόμενοι φοιτητές, τα συνδικάτα καλούνε σε πανελλαδική-πανεργατική διαδήλωση ενάντια στην κυβέρνηση των ιδιωτικοποιήσεων, της ακρίβειας και του πολέμου.

Σε ένα τέτοιο αγωνιστικό προσκλητήριο έχουμε χρέος όλοι να σμίξουμε σε ένα αγωνιστικό ξέσπασμα οργής και καταγγελίας ενάντια στην σαρωτική επιδρομή που έχουν εξαπολύσει οι μεγιστάνες του πλούτου και της βαρβαρότητας.

Οι αγωνιστικές κινήσεις, Δημοτική ριζοσπαστική αριστερή συσπείρωση και Νομαρχιακή ριζοσπαστική αριστερή συσπείρωση, καλούν τον Γιαννιώτικο λαό να μην χάνει ευκαιρία να εκδηλώνει με κάθε τρόπο, την βαθιά αντίθεση του στην καταστροφική νεοφασιστική πλημμυρίδα.. Επιβάλλεται επιτέλους να συνειδητοποιήσουμε όλοι, πως η λύση των προβλημάτων είναι δική μας υπόθεση, εξαρτάται αποκλειστικά και μόνον από την αγωνιστική στάση των ανθρώπων του μόχθου και της δημιουργίας.

Με αφορμή την προκλητικά πανηγυρική πασαρέλα στην έκθεση Θεσσαλονίκης της κυβέρνησης της ΝΔ, των γνωστών εκφραστών της ολιγαρχίας του πλούτου, κάθε πολίτης που δοκιμάζει στο πετσί του τις καυτές συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής, επιβάλλεται να καταγγείλει και να απομονώσει την κυβέρνηση της φτώχιας, της ανεργίας, του αυταρχισμού και της καταστολής δίνοντας το αγωνιστικό παρόν στις μαχητικές διαδηλώσεις της Θεσσαλονίκης.

Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται και στα γραφεία της Δ.Ρ.Α.ΣΥ- ΝΟ.Ρ.Α.ΣΥ στο τηλέφωνο 2651021160 από 6 - 9 κάθε απόγευμα..

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 04, 2006

ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΚΑΙ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΓΝΗΣΙΑ ΤΕΚΝΑ ΤΗΣ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑΣ



ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ



Τελειώνει και ο δεύτερος μήνας των διακοπών των εργαζόμενων που για τους περισσότερους ήταν στο πατρικό χωριό ως οικονομικότερη επιλογή. Για μερικούς τολμηρότερους, η πρόκληση των διακοπών κάπου «καλύτερα» ενισχύθηκε οικονομικά με τα πολυδιαφημισμένα τραπεζικά δάνεια. Δάνεια, όμως, με επιτόκια που έχουν πάρει την ανηφόρα και δεν σταματάνε την ίδια στιγμή που τα επιτόκια των μικροκαταθέσεων έχουν πιάσει πάτο, κάτω και από αυτόν το επίσημο πληθωρισμό.

Τώρα ο Σεπτέμβρης έρχεται φέρνοντας κάτω από την πόρτα του τέως παραθεριστή τους λογαριασμούς της ΔΕΗ με το πάγιο να έχει αυξηθεί κατά μέσο όρο 40% και τους λογαριασμούς του κινητού με τα τέλη κλήσης να καίνε! Έμμεση φορολογία είναι αυτό. Λες και το ρεύμα και το κινητό είναι είδη πολυτελείας. Την άλλη μέρα, πρωί-πρωί στην εργασία του μπορεί να μάθει πως υπογράφτηκε η σύμβαση εργασίας του, αλλά θα γελάσει πικρά αφού το ποσό της αύξησης που θα πάρει θα είναι γύρω στο 3% και δεν θα φτάνει να καλύψει τη διαφορά που θα έχουν τα ψώνια που θα κάνει το μεσημέρι. Άσε που υπάρχει η πιθανότητα να μην πάρει και τα καθυστερούμενα, μια και έχουν αφεθεί όλα στην καλή πρόθεση των εργοδοτών, γιατί ελεγκτικοί μηχανισμοί και συνδικάτα έχουν καταντήσει πια σκέτο ανέκδοτο. Όσο για τα καθυστερούμενα, αν τα πάρει, δεν θα φτάσουν ούτε για τα απαραίτητα από τα σχολικά είδη των παιδιών του, άλλη πολυτέλεια τώρα η παιδεία.

Κι αν καθίσει για ένα καφέ, πικρό της παρηγοριάς και ανοίξει την εφημερίδα, θα διαβάσει πως η κυβέρνηση θα προσφέρει στους μη έχοντες, δηλαδή στο 21% του ελληνικού λαού, 1 δις δραχμές για την επομένη τριετία, ενώ άμεσα θα αρπάξει από την τσέπη μας 3 δις από τους έμμεσους φόρους που μόλις τώρα επιβάλλει. Θα διαβάσει επίσης έντρομος πως η πολυδιαφημιζόμενη φορολογική μεταρρύθμιση θα ευνοήσει τελικά τους έχοντες και κατέχοντες και όχι τον εργαζόμενο και πως το επίδομα θέρμανσης θεωρείται λαϊκισμός και η εποχή δεν ευνοεί άσκοπες παροχές, όπως λίγη ζέστη στο καταχείμωνο. Και είχε τόσο ελπίσει σε αυτό το επίδομα… Ενώ ακριβώς απέναντι, στην άλλη σελίδα, το βλέμμα του θα πέσει σε ένα άλλο άρθρο που λέει πως οι τράπεζες δεκαπλασίασαν τα ήδη τεραστία κέρδη τους!!!

Θα το ρίξει στο τσιγάρο, παφ και 50-άρι ή θα μετατρέψει την απογοήτευση, την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα που βιώνει, σε δράση, διεκδικώντας πίσω τον πλούτο που παράγει, την ίδια του τη ζωή που την καθορίζουν ποικιλότροπα κράτος, τοπική αυτοδιοίκηση, τράπεζες, εργοδότες, πολυεθνικές, αναλογιζόμενος πως, αφού δεν θέλουν και δεν μπορούν οι ηγεσίες της χώρας, των Δήμων, των Νομαρχιών, των συνδικάτων, να εκφράσουν τα συμφέροντα του, μήπως είναι αναγκαίο μαζί με αυτούς που παράγουν τον πλούτο να εκλέξουν μια άλλη ηγεσία που να μπορεί και να θέλει να συγκρουστεί με τους έχοντες και κατέχοντες;Καλούμε τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, σ’ αυτές τις εκλογές να υποστηρίξουν αυτούς που θα υπερασπίζονται και θα διευρύνουν τα συλλογικά δικαιώματα των εργαζόμενων, ενάντια στην ακρίβεια, τη λιτότητα και την όλο και αυξανόμενη τρομοκρατία του κεφαλαίου.

ΤΟ ΝΕΡΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ


Ενώ το 20% του ελληνικού εμφιαλωμένου νερού αντλείται από το Νομό Ιωαννίνων, στην περιοχή μας παρουσιάζονται προβλήματα λειψυδρίας και το ΣΥΚΛΙ ανακοινώνει επίσημα την διακοπή παροχής νερού, ζητώντας ανερυθρίαστα συγνώμη από τους πολίτες!
Όταν στο όνομα του κέρδους των επιχειρήσεων παρακρατούν το πολυτιμότερο δημόσιο αγαθό, το νερό, όταν οι πολίτες λένε το νερό νεράκι, τότε πώς χαρακτηρίζονται όσοι ευθύνονται για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση;
Ποιες είναι οι ευθύνες του κράτους για αυτή την κατάντια; Και ποιες οι ευθύνες των τοπικών αρχόντων κ.κ. Γκόντα, Καχριμάνη, Εμανουιλίδη, Νάστου;;
Οι αριστερές ριζοσπαστικές κινήσεις για την τοπική αυτοδιοίκηση ΔΡΑΣΥ και ΝΟΡΑΣΥ καταγγέλλουν την συμπαιγνία των Δημοτικών και Νομαρχιακών αρχόντων που αφήνουν τους κατοίκους των Ιωαννίνων να διψούν όταν οι επιχειρήσεις εκμετάλλευσης του νερού θησαυρίζουν. Και δηλώνουν πως θα αναπτύξουν αγώνες ενάντια στην κερδοσκοπική υστερία της πλουτοκρατικής ολιγαρχίας.

Κείμενο Συν/ξης Τύπου ΝΟ.Ρ.Α.ΣΥ




Το διεθνές πλαίσιο στο οποίο κινούμαστε και στο οποίο πρέπει συνεχώς να αναφερόμαστε γιατί μας επηρεάζει πολύπλευρα είναι ότι; η ΗΠΑ με την υποστήριξη η και την ανοχή συμμάχων της, προωθούν στο οικονομικό –ιδεολογικό –πολιτικό και το στρατιωτικό επίπεδο την πιο επιθετική εκδοχή της νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης
Η εφαρμογή αυτής της στρατηγικής συσσωρεύει όλο και μεγαλύτερα δεινά αλλά και αδιέξοδα στoυς λαούς και στους εργαζόμενους. Αυξάνει την εκμετάλλευση την φτώχια την καταπίεση τις παντός είδους κοινωνικές διακρίσεις και παράλληλα οδηγεί στην έξαρση της τυφλής βίας ως μέσω αντίστασης.
Το μέλλον της ανθρωπότητας και του πλανήτη διαγράφεται ζοφερό.
Μία νέα βαρβαρότητα τείνει να επικρατήσει και επικρατεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έτσι έχουμε και την τελευταία επέμβαση μετά στο Ιράκ το Αφγανιστάν και τα Βαλκάνια την Τσετσενία στον Λίβανο και την Παλαιστίνη (λωρίδα της Γάζας) από το μακρύ χέρι των ΗΠΑ το Ισραήλ το οποίο θέλει να επιβάλει, την νέα τάξη πραγμάτων στην περιοχή της μέσης ανατολής.
Ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση να μην στείλει στρατεύματα στην περιοχή του Λιβάνου και καλούμε τους Γιαννιώτες να αντισταθούν και να μην επιτρέψουν την αποστολή ελληνικών στρατευμάτων στην μέση ανατολή όπως και να μεγαλώσουμε το κίνημα για την επιστροφή των ελληνικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν και τα Βαλκάνια
Αλλά και η Ευρώπη που οικοδομούν σήμερα οι κυρίαρχες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι κυβερνήσεις των με την ιδεολογική και προγραμματική σημαία του νεοφιλελευθερισμού πραγματοποιούν μια δραματική ανακατανομή σε βάρος των πολλών αυξάνοντας την φτώχια την ανεργία και συρρικνώνοντας τα δημόσια αγαθά. Συγχρόνως όμως υποστηρίζουν πλήρως και ενεργά οποιαδήποτε ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ.
Μέσα σε αυτή την εποχή των ραγδαίων καπιταλιστικών ανακατατάξεων αποτελεί κοινή εκτίμηση ο βαθιά πολιτικός χαρακτήρας των αλλαγών που συντελούνται στην κοινωνία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και στο Νομό Ιωαννίνων συνολικά.
Οι εργαζόμενοι και οι λαϊκές τάξεις αλλά και κυρίως οι νέοι αγρότες λόγω και του ξεκληρίσματος, αντιμετωπίζουν την διαρκή λιτότητα, την κατάργηση των βασικών συλλογικών και κοινωνικών κατακτήσεων, τα ασφαλιστικά δικαιώματα πλήττονται, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα καταλύονται, που έχουν κατακτηθεί με πολύχρονους αγώνες, πολιτικές ελευθερίες συρρικνώνονται. Συγχρόνως έχουμε την αύξηση του αυταρχισμού αλλά και της καταστολής.
Η παιδεία σταδιακά ιδιωτικοποιείται, μετατρέπεται δε συνολικά η εκπαίδευση σε κατάρτιση και εξειδίκευση με βασικό στόχο την μετατροπή των νέων σε ένα δυναμικό, χωρίς απαιτήσεις και δικαιώματα.
Η ανεργία αυξάνεται οι απασχολήσιμοι έχουν γίνει πλέον θεσμός, η δημόσια υγεία πληρώνεται αδρά πλέον και φανερά το περιβάλλον διαρκώς υποβαθμίζεται στο όνομα της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Στα πολιτικοοικονομικά αυτά πλαίσια η πολιτική της Νομαρχίας Ιωαννίνων αλλά και η πλειοψηφία των τοπικών αυτοδιοικήσεων λόγω και των πολιτικών δυνάμεων που την ελέγχουν και τις ελέγχουν έχουν μετατραπεί σε ένα γραφειοκρατικό συγκεντρωτικό μηχανισμό στεγανοποιημένο από τον κοινωνικό έλεγχο, από τον έλεγχο των εργαζομένων, προς μείωση των αντιστάσεων, για να εξυπηρετούν πλήρως τα συμφέροντα του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου.

Έτσι η Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων (Νομάρχης Καχριμάνης) όπως και οι προηγούμενοι εκφράζει και υλοποιεί στο έπακρο και χωρίς αντιστάσεις τη νεοφιλελεύθερη πολιτική, την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων των δημόσιων χώρων των φυσικών πόρων λατομεία νερά, αλλά και τμημάτων των δημόσιων παροχών όπως στο τομέα της γεωργίας, την αποβιομηχάνιση, τα ελαστικά ωράρια, την εργασία χωρίς ασφάλεια.
Ποτέ μέχρι σήμερα η Ν/Α Ιωαννίνων δεν έκαμε έλεγχο στις κατασκευαστικές εταιρείες αν δηλαδή εφαρμόζονται οι στοιχειώδεις κανόνες ασφάλειας και υγιεινής, ποτέ δεν ασχολήθηκε με τα ατυχήματα που συνεχώς γίνονται στα εργοτάξια κατασκευής της Εγνατίας, στα εργοστάσια και στους χώρους δουλειάς.
Με την πολιτική που εφάρμοσαν συντέλεσαν και αυτοί στην ερήμωση της υπαίθρου στο ξεκλήρισμα της αγροτιάς και στην μείωση της αγροτικής παραγωγής συνολικά, με αποτέλεσμα την αθρόα εισαγωγή και την πολιτική εξάρτηση και της περιοχής μας και στα αγροτικά προϊόντα που δύναται να παράγει από τους εισαγωγείς.
Αλλά και το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων συνολικά υφίσταται υποβάθμιση λόγω της τσιμεντοποίησης αλλά και της πολύπλευρης ρύπανσης. Αλλάζει οριστικά μορφή και χρήση, καταστρέφονται ραγδαία ιδίως τα τελευταία χρόνια οι παραγωγικές του αγροτικές δυνατότητες, που για χιλιάδες χρόνια έτρεφε τον ντόπιο πληθυσμό, όλοι οι βιότοποι του λεκανοπεδίου καταστράφηκαν λόγω της πολιτικής της κερδοσκοπικής δόμησης και της παντελούς έλλειψης υποδομών.
Ο Χωροταξικός σχεδιασμός που κατά καιρούς ανακοινώνεται δεν εφαρμόζεται. Τα πάντα λειτουργούν και στον νομό μας με τους όρους του κέρδους. Συγχρόνως με αυτή την πολιτική μεγαλώνει το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ των «αναπτυγμένων» ΄΄λεκανοπέδιο΄΄ και των υποβαθμισμένων περιοχών στο νομό μας.
Η Ν/Α συνεχίζει να επιτρέπει την ρύπανση του Καλαμά, του Αράχθου του Βοϊδομάτη και γενικά όλων των ποταμών και των ρεμάτων (τα τελευταία δημοσιεύματα των εφημερίδων το επιβεβαιώνουν) που τελικά είναι οι δέκτες όλης της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης παρά του αντιθέτου λεγόμενα περί προστίμων στις επιχειρήσεις που ρυπαίνουν.
Η λίμνη μας αυτή την περίοδο διαμαρτυρόμενη με τον τρόπο της ερεθίζει πλέον και την όσφρησή μας και αποκαλύπτει με όλο της το μεγαλείο την κατάσταση στη οποία βρίσκεται και που είναι βέβαια αποτέλεσμα της ανάπτυξης της κερδοφορίας του κεφαλαίου και των πολιτικών όσον διοίκησαν αυτόν τον τόπο, οι οποίοι δρουν μόνο πυροσβεστικά εκβιάζοντας πλέον και τις συνειδήσεις των ανθρώπων όπως κάμουν αυτήν την περίοδο με το να διακηρύττουν πως η λίμνη είναι σε καλύτερη κατάσταση απ΄ ότι στο παρελθόν
Εμείς μέσα σε αυτό το τοπίο παλεύουμε χρόνια τώρα αναδεικνύοντας τους αίτιους και θα συνεχίζουμε να παλεύουμε και μέσα στους θεσμούς και έξω από αυτούς για μια άλλη πολιτική που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων και των αγροτών που θα προωθεί την ανάπτυξη χωρίς περιβαλλοντικές επιπτώσεις, που θα διατηρεί τις παραγωγικές δυνατότητες του τόπου που θα υποστηρίζει τα συμφέροντα των παραγωγών αλλά και των συνεταιρισμένων παραγωγών που θα προστατεύει τα ντόπια προϊόντα και τις τοπικές ποικιλίες που είναι προσαρμοσμένες στις συνθήκες και δεν παρέχουν τα στοιχεία της πολύπλευρης εξάρτησης, όπως μέχρι σήμερα έχουμε κάμει.
Καλούμε τους εργαζόμενους, τους αγρότες τους πολίτες, σε ένα μέτωπο αντίστασης που θα είναι αντίθετο στην πολιτική που εφαρμόζεται από τους εκφραστές των και στην περιοχή μας που εξυπηρετεί πλήρως τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Κώστας Λούκας - ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΝΟΜΑΡΧΗΣ Νομαρχιακής Ριζοσπαστικής Αριστερής Συσπείρωσης- ΝΟΡΑΣΥ